Početna BiH Snijeg čuva voćke od mraza

Snijeg čuva voćke od mraza

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snježni pokrivač koji se formirao širom Srpske dobro će doći voćkama koje su razvile pupoljke, jer će u slučaju pojave mraza narednih dana sačuvati stabla i umanjiti štetu.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović kaže da stabla voćki u najvećoj mjeri nisu procvjetala, što je doprinijelo tome da mraz, koji je bio u ponedjeljak ujutro, ne napravi pustoš u domaćim voćnjacima.

– Šteta je za sada izbjegnuta. Problema može biti jedino sa breskvama, jer su iscvjetale i tu bi moglo biti štete, kao i na kruškama. Šljive, trešnje i jabuke su u dobrom stanju. Ovaj snijeg je taman dobro došao da pokrije cvjetne pupove i ako ostane na granama narednih dana, biće odličan izolator u slučaju da bude mraza – pojasnio je Dojčinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je istakao da većina voćara nije primjenjivala paljenje vatre, jer dim, kako on tvrdi, ne može u značajnom obimu sačuvati stabla od mraza.

– Dimljenje može biti efikasno za nekoliko sadnica, ali na većim površinama nema efekta. Stoodstotne rezultate daju frostbuster uređaji, ali malo domaćih proizvođača ih ima – rekao je Dojčinović.

Dodaje da situacija u vezi sa virusom korona probleme stvara i voćarima, jer ostaju bez prijeko potrebne radne snage.

– Sada je vrijeme rezidbe i radnika je gotovo nemoguće naći, jer u voćnjacima radi mahom starija populacija, ljudi iznad 60-65 godina, kojima je zabranjeno kretanje. A i oni koji se mogu kretati izbjegavaju da rade, jer se plaše zaraze i da će samim tim više izgubiti nego zaraditi – kazao je Dojčinović.

glassrpske.com