Početna BiH Smještaj na planinama gotovo da je rasprodat, a za slobodne krevete potrebno...

Smještaj na planinama gotovo da je rasprodat, a za slobodne krevete potrebno suho zlato

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći srpski turistički centri ili su potpuno rasprodali smještajne kapacitete za novogodišnje praznike, pa i one najskuplje, ili su se približili stoprocentnoj popunjenosti, poput Zlatibora, gdje slobodnih kreveta još uvijek ima, ali se plaćaju suvim zlatom.

Zlatibor u najluđoj noći očekuje 50.000 posjetilaca koji će 2020. dočekati u ovdašnjih hotelima, restoranima, na otvorenom. Procjena je da će raspoloživih 30.000 ležaja biti malo za sve one koji su riješili da na ovoj planini provedu praznične dane. Usljed ogromne tražnje osim izdavaoca smještaja, koji su višestruko povećali cijene zakupa svojih objekata, ruke unapred zadovoljno trljaju i svi koji žive od vanpansionskih usluga.

Ovdje najjeftiniji praznični aranžman u hotelu košta 28.000 dinara i podrazumijeva petodnevnu pansionsku uslugu po jednoj osobi, a najskuplji 1.150 evra za četvorodnevni boravak dvije osobe. Najviše se nude trodnevni paketi na bazi polupansiona i oni se kreću od 240 do 300 evra po gostu. Toliko, novca je recimo, doboljno i za nekoliko dana na evropskim gradovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popunjenost kapaciteta u hotelima je, kaže za Blic Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor, 98 odsto.

– Zbog ogromnog interesovanje, kao i uvijek uoči novogodišnjih praznika, višestruko su skočile cijene u privatnom smještaju. Apartmani koji se obično izdaju za 25-30 evra sada se nude i za 100-120 evra, oni ekskluzivniji i za mnogo više. Izdavaoci dvokrevetnih soba traže 70-80 evra po danu – kaže Živanović.

Nepisano je pravilo da zlatiborski restorateri, kafedžije, svi koji nude neku uslugu u periodu od Nove godine do Božića zarade isto novca kao svih ostalih dana zajedno tokom sezone. Zato su maltene svi ugostiteljski objekti i prodavnice brze hrane za novogodišnje praznike angažovali dodatno ljudstvo. Na Zlatibor se naplaćuje i rezervacija mjesta u noćnim klubovima i to do 50 evra. U ovdašnjem prevozničkom preduzeću kažu da će zbog velikog interesovanja tokom praznika uvesti 100 vanrednih autobusa na liniji Beograd – Zlatibor.

Puna će biti i Tara. Hoteli, koji su dvodnevne aranžmane u koje je uključena novogodišnja večera prodavali za 15.000-20.000 dinara su rasprodati, dok je popunjenost u privatnom smještaju oko 90 odsto.

– Krajnje je vrijeme da rezervišete smještaj. Mnogi su to učinili još prije mjesec-dva. Dnevni najam apartmana je od 25 do 70 evra, zavisno od lokacije i opremljenosti. Zakup vikendice je i preko 150 evra dnevno, s tim što se na duži boravak daje određeni popust – prenosi Siniša Spasojević iz Sportsko-turističkog centra Bajina Bašta.

Smještajne kapacitete za praznike, kažu u Turističkoj organizaciji Srbije, potpuno su popunili Vrnjačka Banja i Stara planina u kojima će biti i turista iz Bugarske, Makedonije i BiH. Na 90 odsto su Beograd, Niš i Novi Sad.

– Srbija je iz godine u godinu sve atraktivnija turistička destinacija, sa sve većim brojem gostiju iz inostranstva i noćenja. Veliki broj inostranih gostiju odlučuje se za Srbiju kao destinaciju za zimske praznike, a posebno za proslavu nove godine. Dolaze turisti iz zemalja regiona, ali ih je sve više iz Njemačke, Rusije, Turske, Grčke i Kine – napominju u TOS.

I čajetinska sela popularna

U opštoj jagmi za krevet više šansu vide vlasnici stambenih objekata po zlatiborskim selima i u Čajetini, par kilometara udaljenoj od turističkog centra Zlatibora. Mnogi koji imaju višak prostora pod svojim krovom stavili su ga u službu turista.

– U selima Rudine, Rožanstvo, Ljubiš, Dobroselica, Mačkat, Sirogojno, Trnava, za prenoćište se traži 20-30 evra. Smještaj u Čajetini je duplo jeftiniji nego na Zlatiboru, pa se mnogi odlučuju da odsjednu ovdje. Izdaju se kuće, stanovi, garsonjere – prenosi Živanović.

Srpska Info

ASHA prodaja vozila