Početna BiH Šmit poručio: Opšti izbori će biti održani na jesen

Šmit poručio: Opšti izbori će biti održani na jesen

U slučaju da ne bude izmjena Izbornoga zakona, izbori će biti održani na jesen 2022. godine po odredbama postojećega zakona”, poručio je Šmit.

Visoki predstavnik Lristijan Šmit poziva sve političke snage u BiH da konstruktivno rade na novom izbornom zakonu, ističući da će opšti izbori biti održani na jesen 2022. godine sa ili bez novog izbornoga zakona.

„Izbori moraju odražavati volju birača, a savremen izborni zakon koji osigurava transparentne izbore po utvrđenim demokratskim standardima i u skaldu s odlukama Evropskoga suda za ljudska prava je u interesu svih. Istovremeno želim naglasiti: postoji važeći izborni zakon koji precizno uređuje izbore. U slučaju da ne bude izmjena Izbornoga zakona, izbori će biti održani na jesen 2022. godine po odredbama postojećega zakona”, poručio je Šmit.

On je naglasio da o tome nema pregovora.

!Demokratija funkcioniše po unaprijed određenim pravilima, a pogotovo izbori ne smiju postati predmet političkoga manevriranja. Slobodni, jednaki i pošteni izbori su srž demokracije,“ rekao je visoki predstavnik.