Početna Vijesti Šmit: Dodik me zvao na svoj privatni posjed, rekao sam mu prvo...

Šmit: Dodik me zvao na svoj privatni posjed, rekao sam mu prvo posao pa rakija

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt), kojem političari u Republici Srpskoj osporavaju legitimitet, izjavio je da ga je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao da dođe na njegovo imanje u Bakincima kod Laktaša, ali da on to za sada nije prihvatio.

U intervjuu za BN televiziju, visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit govorio je o aktuelnim političkim temama u Republici Srpskoj i BiH, kao i o odnosima sa članom Predsjedništva iz RS Miloradom Dodikom.

 

Dodik i ja se poznajemo već godinama

Na pitanje da li ga pojedine političke strukture još osporavaju, Šmit kaže da onima koji se bave tom temom ne treba posvećivati toliko puno pažnje.

– Mogu samo reći da sam u punoj funkciji, da sam nastupao u Vijeću sigurnosti, idem u Beograd i tamo me prihvataju Aleksandar Vučić i patrijarh. A, kada imam blagoslov Crkve, onda to mora biti to, ističe Šmit.

Dodaje da, nakon što ga je čak i Ruska Federacija u Vijeću sigurnosti UN priznala kao eksperta za BiH, osjeća se “sasvim zadovoljno, ali teme koje su u prvom planu, o kojima treba da pričamo, one su na drugoj strani”.

– Milorad Dodik i ja se poznajemo već godinama, imam poziv da dođem na njegovo privatno imanje. Možda možemo o tome pričati kasnije. Prvo ćemo raditi, ja sam Nijemac, pa ćemo onda piti rakiju – rekao je Šmit.

 

Tu priču ne mogu da shvatim

Na pitanje, da li je Bosna i Hercegovina uvela sankcije Rusiji, Šmit je kaže:

– Tu priču ne mogu da shvatim, da se priča preko ruskog ambasadora u Njujorku, u smislu da se zemlja ocrni. Situacija je bila takva da, izuzimajući Sjevernu Koreju i dvije-tri zemlje, niko nije odbio Rezoluciju. Ja mislim da se radi o tome da se vodi rat protiv nedužnih ljudi. Ukoliko čak i Srbija se tako ponaša, onda bi svakom ovdje trebalo da bude jasno i da kaže – da, ja shvatam to i ne želim da se ljudi ubijaju, mi želimo mir! A to je bio sadržaj Rezolucije i ja u svakom slučaju podržavam da se ona potpiše.

Kada je riječ o odnosima tri konstitutivna naroda u BiH, Šmit smatra da je potrebno mnogo više zajedničkih napora i razgovora, kako bi se prevazišli problem, a mnogo manje gledanja u prošlost.