Početna Zdravlje Smatra se čarobnom namirnicom, pogodite koja je

Smatra se čarobnom namirnicom, pogodite koja je

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki dan trebali biste pojesti kašiku meda, kažu stručnjaci. Naime, osim što je ukusan, s pravom se smatra čarobnom namirnicom. Stručnjaci su naveli zdrava svojstva meda, kao i kakav je njegov utjecaj na tijelo.

Med je odličan antioksidans, što znači da će njegova redovna konzumacija očistiti vaše tijelo od raznih toksina. Uz to, njegova antibakterijska svojstva znatno će poboljšati stanje vaše kože.

Ako pratite tjelesnu težinu, ljekar preporučuju odricanje od svih slatkiša na bazi šećera, ali ne i meda. To je zato što šećer prisutan u medu ima drugačiji sastav od onoga koji se nalazi u ostalim zaslađivačima. Med ubrzava vaš metabolizam, što je bitno za gubitak kilograma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi sastojci i vitamini u medu doprinose smanjenju nivoa holesterola. Svakodnevna konzumacija meda blagotvorno utječe na nivo antioksidansa u tijelu, što olakšava borbu protiv viška holesterola.

Istraživanja, također, pokazuju da antioksidansi sadržani u medu mogu spriječiti sužavanje arterija. Ovisno o mjestu pojave, suženje može dovesti do zatajenja srca, pogoršanja pamćenja ili glavobolje. Ispijanje čaše vode s nekoliko kašika meda bit će dovoljno da se to spriječi.

Stručnjaci ističu da šećer sadržan u medu povećava nivo inzulina u krvi koji tada oslobađa serotonin. Serotonin se dalje pretvara u melatonin, hormon koji potiče kvalitetan san.

Med je jak antiseptik i preporučuje se jesti kašiku meda na prazan želudac. Ovaj jednostavni ritual pomaže u sprečavanju raznih bolesti povezanih s probavnim traktom. Osim toga, dok prolazi kroz želudac, med uništava klice i liječi rane na sluznici.

ASHA prodaja vozila