Početna Prijedorski region Smanjen broj imovinskih krivičnih djela u aprilu mjesecu

Smanjen broj imovinskih krivičnih djela u aprilu mjesecu

Na redovnoj konferenciji za novinare koja je održana danas u Policijskoj upravi Prijedor načelnik Policijske uprave Sretoja Vujanović prezentovao je rezultate rada Uprave za mjesec april tekuće godine.Na početku konferencije načelnik Vujanović je istakao da je na području operativne nadležnosti Policijske uprave Prijedor održano povoljno stanje bezbjednosti.

U mjesecu aprilu evidentirano je 61 krivično djelo, od čega 22 djela ili 36% po nepoznatom izvršiocu. Ukupna rasvjetljenost prijavljenih krivičnih djela iznosi 87,5%, dok rasvjetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu iznosi 68%. Evidentirana su 22 krivična djela imovinskog karaktera, što je za 56% manje u
odnosu na uporedni period prošle godine. Prijavljeno je i rasvjetljeno jedno krivično djelo razbojništva u pokušaju, a rasvjetljena i je i jedna teška krađa počinjena u Novom Gradu kojom je pričinjena materijalna šteta u iznosu preko 50.000,00 KM. Evidentirano je jedno krivično djelo „Paljevina“ za koje je nadležnom tužilaštvu dostavljen izvještaj protiv jednog lica.
Iz oblasti privrednog kriminaliteta evidentirano je 5 krivičnih djela. Sva prijavljena djela su koruptivnog karaktera. Materijalna šteta nastala izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi 494.956,00 KM, dok protivpravno stečena imovinska korist iznosi 271.771,00 KM.

Policijska uprava Prijedor u aprilu mjesecu evidentirala je 3 krivična djela i 9 prekršaja iz oblasti zloupotrebe opojnih droga. Oduzeto je preko 480 grama marihuane i određena količina kokaina i druge medicinske droge. Iz oblasti javnog reda i mira evidentirana su 52 prekršaja i u tom segmentu održano je stabilno stanje bezbjednosti. Na području Policijske uprave Prijedor evidentirane su 64 saobraćajne nezgode. U jednoj saobraćajnoj nezgodi smrtno je stradao vozač automobila. Iz
saobraćaja je usključeno 198 vozača, od kojih 178 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola. Imajući u vidu da je na području Policijske uprave Prijedor u toku pojačana kontrola učesnika u saobraćaju automatskim mjerenjem prekoračenja dopuštene brzine kretanja pomoću radarskog sistema u vozilu presretač, načelnik Vujanović apelovao je na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajna pravila i propise i da prilagode brzinu uslovima i stanju na kolovozu.

Na kraju konferencije načelnik Vujanović je istakao da će se u narednom periodu u kojem će biti organizovane maturske proslave i održane manifestacije povom obilježavanja Dana grada preduzeti sve potrebne preventivne mjere kako bi ove manifestacije, defilei učenika, obilježavanje završetka školske godine, kao i sve druge planirane aktivnosti protekle bez narušavanja javnog reda i mira. Ističući da će se u ugostiteljskim objektima vršiti kontrola u cilju sprečavanja prekršaja točenja alkohola maloljetnim licima, uz pojačano prisustvo policijskih službenika u blizini školskih ustanova, Vujanović je apelovao na vozače da obrate pažnju na pješake u blizini škola, a poseban apel uputio je roditeljima na ponašanje maloljetnika povodom završetka školske godine.