Početna Biznis Slučajno ušao u biznis, a onda je postao milijarder, i to na...

Slučajno ušao u biznis, a onda je postao milijarder, i to na jednom jednostavnom proizvodu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Wong Teek Son, koji je 1980-ih suosnovao kompaniju “Riverstone Holdings”, prošlog mjeseca je postao peti milijarder u Maleziji, a zanimljivo je da je bogatstvo stekao na proizvodnji rukavica.

Njegovo bogatstvo sada se procjenjuje na 1,2 milijarde američkih dolara, nakon što su dionice njegove firme porasle gotovo šest puta od marta, zahvaljujući rastućoj potražnji za zaštitnim proizvodima tokom pandemije koronavirusa.

Brzina rasta potražnje za rukavicama bila je nevjerovatna, ali postoje znakovi da bi se situacija mogla preokrenuti, posebno zbog napretka u istraživanju lijekova i vakcine protiv Covid-19.

Kada je riječ o izradi rukavica, Malezija je bez premca: ona proizvodi oko 65 posto svjetskih zaliha gumenim rukavicama, a Vlada procjenjuje da će se izvoz ove godine popeti za 45 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučajno osnovao kompaniju

“Riverstone” ima godišnji kapacitet proizvodnje od oko 9 milijardi rukavica, navodi se u posljednjem godišnjem izvještaju. Profit kompanije se više nego udvostručio u prvoj polovini godine.

Gospodin Wong postao je su-osnivač kompanije 1989. godine nakon što je radio kao hemičar za istraživanje i razvoj u firmi koja je nabavljala proizvode za čistoću. Nije se planirao baviti izgradnjom vlastitog biznisa.

– Prilika se pružila samo zato što se firma za koju sam radio zatvorila, a mi smo dobili mogućnost da koristimo njene proizvodne linije – rekao je on u jednom intervjuu 2016.

Riverstoneovi konkurenti, “Top Glove Corp” i “Hartalega Holdings Bhd” sada su među pet najvrjednijih kompanija u malezijskom berzanskom indeksu. Njihove dionice su skočile više od 192 posto ove godine.

Za razliku od svojih rivala, vlasnici “Riverstonea” su odlučili da kompaniju izvedu na berzu u susjednom Singapuru.

Pad vrijednosti zbog vakcina

Inače, firme za proizvodnju rukavica pretpjele su udarac prošle sedmice kada je predsjednik Rusije rekao da je njegova nacija proizvela prvo svjetsko cjepivo protiv Covid-19, dok kompanije “Moderna Inc” i “Johnson & Johnson” već sklapaju sporazume s vladama za isporuku svojih vakcina.

Riverstone je pao 13 posto u najgoroj sedmici od marta. Iako cjepivo možda neće rezultirati manjom potražnjom za rukavicama, ulagači prodaju svoje dionice u očekivanju da će se smanjiti broj slučajeva zaraze.

biznisinfo.ba

ASHA prodaja vozila