Početna Prijedorski region Slučaj koji je uzdrmao pravosuđe Srpske: Zbog prespore istrage, Prijedorčanin i dalje...

Slučaj koji je uzdrmao pravosuđe Srpske: Zbog prespore istrage, Prijedorčanin i dalje nevin leži u zatvoru

Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH izuzela je DNK profil Nemanje Matijaša iz Prijedora koji već četvrtu godinu nevin služi kaznu u banjalučkom zatvoru, saznaje Srpskainfo.

DNK je izuzet po uputstvima Vrhovnog suda Republike Srpske, a u predmetu koji bi u konačnici morao dovesti do ponavljanja postupka protiv Matijaša, odnosno njegovog oslobađanja.

Slučaj o kojem je portal Srpskainfo već detaljno pisao, uzdrmao je pravosuđe Republike Srpske, ali za sada niko nije pozvan na odgovornost zbog propusta koji su mladom Prijedorčaninu uništili život.

Iako je Matijaš još prošle godine nakon vještačenja DNK na lični zahtjev, dokazao da je u njegovom slučaju presuda donesena na osnovu kardinalne greške vještaka Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske, iako je i sam vještak priznao grešku u ovom slučaju, nadležni sud još uvijek nije donio konačnu odluku o ponavljanju postupka.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Vještak Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske tokom istrage 2017. godine, greškom je zamijenio DNK Matijaša sa drugim optuženim u istom postupku Vanjom Vukovićem?!

Dok Vuković nije negirao svoju odgovornost za prevoz droge koja je otkrivena u automobilu „pasat“,Matijaš je od početka tvrdio da sa krivičnim djelom nema veze.

Krunski dokaz koji je Matijaša smjestio iza rešetaka i to na pet godina, bio je upravo sporni DNK nalaz, ali je ostalo nejasno kako se ovakva kardinalna greška mogla uopšte dogoditi.

Matijaš je sve vrijeme molio sudsko vijeće da ponove DNK nalaz, ali ga nisu slušali, naprotiv.

Uvažena žalba

Okružni sud u Banjaluci odlučivaće nakon što je Vrhovni sud Republike Srpske uvažio žalbu Matijaša za ponavljanjem postupka.

– Ovaj sud je zaprimio Rješenje Vrhovnog suda Republike Srpske broj 11 0 K 021103 22 Kž 4. Postupak koji se pred ovim sudom vodi pod brojem 11 0 K 021103 22 Kvl 3 je u toku i odluka će biti donesena u razumnom roku – izjavila je Slavica Divjak, portparol Okružnog suda u Banjaluci.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Matijaš je u svojoj žalbi između ostalog podsjetio da tokom ranijeg sudskog postupka sud nije prihvatao njegov zahtjev za ponavljanjem DNK vještačenja, a koji bi odmah utvrdio da je njegov biološki trag u Zavodu za sudsku medicinu RS zamijenjen sa DNK tragom drugog optuženog.

Matijaš je Vrhovnom sudu RS, odnosno Okružnom sudu Banjaluka dostavio novi dokaz, odnosno novo vještačenje njegovog DNK.

Naime, Srpskainfo je u posjedu dokumentacije iz koje se jasno vidi da je vještak Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske konstatovao da se ne podudaraju nesporni biološki tragovi Matijaša iz istrage vođene 2017. godine, te nakon uzimanja DNK uzroka u KPZ Banjaluka prošle godine.

Drugim riječima, DNK za koji se smatralo da pripada Matijašu tokom istrage, nije bio njegov, već je pripadao drugom optuženom Vanji Vukoviću, a ovu grešku lično je potvrdio vještak koji je radio oba nalaza.

– Tokom sudskog postupka protiv Matijaša je upravo bio glavni dokaz ovo DNK vještačenje. Svjedoci koji su saslušavani bili su policajci na okolnosti pronalaska droge, tako da drugih dokaza protiv ovog optuženog nije bilo – objasnio je ranije izvor Srpskainfo iz pravosuđa Republike Srpske.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Tako je za krunski dokaz na osnovu kojeg je Matijaš osuđen u januaru 2018. godine ustanovljeno da je bio pogrešan, a što bi Okružni sud u Banjaluci prilikom donošenja odluke o ponavljanju postupka svakako morao imati na prvom mjestu. Međutim, iako su sve činjenice poznate, postupak odlučivanje očigledno je prespor, jer je Matijaš sve vrijeme iza rešetaka.

U svojoj molbi za ponavljanjem postupka Matijaš je istakao da se novim dokazom potvrđuje osnovanost zahtjeva za ponavljanjem postupka i nesporno ukazuje da je presuda protiv ovog mladića zasnovana na neistinitom dokazu, a čije je osporavanje bilo uskraćeno Matijašu tokom cijelog krivičnog postupka i postupka po pravnim lijekovima.

FOTO : SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA
FOTO : SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA

Podsjetimo, Matijaš je osuđen nakon što je u avgustu 2017. godine uhapšen u automobilu „pasat“ koji je vozio Vuković. U ovom automobilu i filteru za vazduh pronađen je paket u kojem se nalazio heroin. Vuković nije negirao svoju odgovornost, ali je Matijaš tvrdio da nema veze sa krivičnim djelom koje mu je bilo stavljeno na teret i zbog kojeg je kasnije osuđen na istu kaznu kao i Vuković, odnosno pet godina zatvora.

Četiri godine nakon hapšenja, Matijaš je za vrijeme boravka u KPZ Banjaluka uspio obaviti novo DNK testiranje koje je potvrdilo da je tokom istrage njegov DNK zamijenjen sa optuženim Vukovićem.

Propusti suda

Vrhovni sud Republike Srpske prihvatio žalbu Nemanje Matijaša i branioca na rješenje Okružnog suda u Banjaluci kojim je prvobitno odbijen zahtev za nepravo ponavljanje postupka. –Osnovano se žalbom branioca ukazuje na propuste prvostepenog suda u segment postupka ocjene podobnosti dokaza, posebno načina njihovog pribavljanja, na kojima osuđeni zasniva svoju tvrdnju o opravdanosti zahtjeva za nepravo ponavljanje postupka. U ponovnom postupku prvostepeni sud će izviditi činjenice i pribaviti potrebne dokaze na koje se zahtjev poziva, pa će tek tada moći donijeti pravilnu i zakonitu odluklu- navodi se pored ostalog u rješenju Vrhovnog suda Republike Srpske.