Početna BiH Slučaj Ikona: Biće saslušani članovi Predsjedništva i ambasador BiH u Rusiji

Slučaj Ikona: Biće saslušani članovi Predsjedništva i ambasador BiH u Rusiji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova institucija ranije je formirala predmet i vrše se provjere kako je ikona iz Ukrajine završila u rukama Milorada Dodika, a on je poklonio Sergeju Lavrovu, šefu diplomatije Rusije.

– U cilju provjera navoda u predmetu formiranom na temelju dopisa ministrice Bisere Turković, u javnosti poznatom kao predmet ‘Ikona’, kao što smo ranije obljavili, formiran je predmet u Tužilašvu Bosne i Hercegovine, u okviru kojeg se vrše provjere.

U okviru navedenog predmeta provode se radnje i aktivnosti, kao i zahtjevi i prikupljenje dokumentacije putem međunarodne pravne pomoći, te će u okviru tog predmeta biti saslušan i ambasador BiH u Moskvi”, naveli su iz Tužilaštva BiH za “Avaz”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašeno je da će akteri posjete biti saslušani, kao i sva tri člana Predsjedništva.

-Takođe, će se saslušati i sve osobe koje su učestvovale u organiziranju ove posjete, kao i sva tri člana Predsjedništva BiH, zbog eventulanih propusta i dešavanja kojima je narušen ugled Bosne i Hercegovine”, navedeno je u odgovoru za “Avaz”

Danas se zbog izjava Milorada Dodika oglasio i ministar vanjskih poslova Ukrajine Dimitro (Dmytro) Kuleba.

– Ukrajinska ikona opekla je ruke čak i iskusnim ciničnim ruskim diplomatama koji su je se odrekli. Ali gospodin Dodik i dalje laže, nadmašujući svoje starije prijatelje. Ukrajina i dalje zahtijeva povratak ikone”, naveo je ukrajinski ministar na Twitteru.

ASHA prodaja vozila