Početna BiH Slovenski Kolektor, snažno prisutan u BiH, cilja milijardu eura prihoda od prodaje

Slovenski Kolektor, snažno prisutan u BiH, cilja milijardu eura prihoda od prodaje

Slovenska grupacija Kolektor, koja je prošlu godinu zaključila s nešto više od 900 miliona eura prihoda od prodaje, ovu godinu prihod namjerava povećati na milijardu eura.

Na izazove poslovnog okruženja odgovorila je novim poslovnim modelom, u kojem je grupa podijeljena na mobilnost, tehnologije i građevinarstvo, te s novim liderima.

Radovan Bolka je u aprilu, nakon osam godina, predao upravljanje Kolektor Grupom novom predsjedniku Uprave Valteru Lebanu. Osim njega, članovi Uprave su Darja Petrič i Žiga Kogej. Kako je Bolka sažeo na konferenciji za novinare u četvrtak, realizacija je sa 450 miliona eura podignuta na milijardu planiranih ove godine. Očekuje se da će do 2030. to porasti na 1,5 milijardi eura.

– Grupa je rasla s akvizicijama i organski. Konsolidirali smo Mobility Group, koja se fokusira na automobilski program, i povećali složenost proizvoda. Najveći rast ostvarili smo u građevinarstvu, gdje smo po obimu poslova i referencama postali vodeći građevinar, te dodatno razvili grupu Techologies, rekao je, dodajući kako je novi poslovni model predstavljao izvrsnu osnovu za budućnost Kolektora, izvještavaju Slovenske novice.

Leban je rekao da je nakon razdoblja internacionalizacije i diverzifikacije grupa dosegla prekretnicu kada su vizija i veličina tvrtke zahtijevale prilagodbu poslovnog modela i organizacije. – Nova organizacija omogućit će fleksibilnost, rast i profitabilnost. Ustrojili smo se u holding strukturu s krovnom tvrtkom Kolektor i tri nezavisne grupe, rekao je.

Kolektorova bruto dobit iz poslovanja iznosila je prošle godine oko 80 miliona eura.

Grupa se uspješno nosi s izazovima korona krize i rusko-ukrajinskog sukoba, što će pogoršati njihovu likvidnost ove godine. Utjecaji su najizraženiji u segmentu građevinarstva, posebice u području ponude sirovina i cijena. Ipak, grupa će ostati finansijski stabilna, uvjeravaju njeni čelnici.

Prema planovima, grupa će nastaviti organski rasti, a akvizicijama najveći rast planira se u grupi Technologies, gdje će tražiti nove proizvodne niše i nove industrije.
Portfelj proizvoda bit će restrukturiran u smjeru zelene tranzicije, digitalizacije i većeg protoka informacija unutar grupe, dodao je Leban.

Kolektor Mobility će se fokusirati na razvoj i marketing u području elektronike te pogona i komponenti. Kolektor Construction nastoji uvesti nove proizvode i tehnologije, digitalizaciju, ulaganja i širenje u Hrvatsku, možda Srbiju ili Makedoniju. Kolektor Technologies, koji pokriva područja kao što su električna energija, tehnologija vode, automatizacija i inženjering te digitalizacija, također gleda na prilike u inozemstvu.

Kolektor, sa sjedištem u Idriji, pod svojim okriljem ima više od 30 preduzeća u 14 država.

Grupacija u BiH ima svoje proizvodne kapacitete u Laktašima, Klašnicama, Srpcu i Prijedoru.