Početna Region Slovenija se ubrzano približava novom pooštravanju mjera

Slovenija se ubrzano približava novom pooštravanju mjera

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna savjetnica slovenačke vlade za borbu protiv virusa korona Bojana Beović izjavila je danas da se Slovenija ubrzano približava novom pooštravanju restriktivnih mjera i pozvala građane da otkažu sva okupljanja koja se obično organizuju na Dan mrtvih, 1. novembra.

Kako javlja STA, Beovićeva je objasnila da bi, uzimajući u obzir porast broja novozaraženih, sljedeći skup mjera već mogao da bude usvojen, ali da o tome vlada treba da odluči.

Ona je rekla da bi restriktivne mjere prvenstveno trebalo da spriječe kontakt između ljudi koji nisu članovi istog domaćinstva i koji ne rade zajedno. Nove mjere bi se odnosile i na sportske događaje i uslužne djelatnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beovićeva je napomenula da bi mjere bile privremene i da bi nakon četiri nejelje, odnosno nakon dva inkubaciona perioda, moglo da dođe do smanjenja broja zaraženih, ako vlada bude brza i efikasna s mjerama.

Ona je takođe rekla da je problem sa postojećim mjerama to što se ne poštuju dovoljno i nedostatak kontiuniranog nadzora.

Istakla da se zalaže za uvođenje onlajn nastave za učenike viših razreda osnovnih škola, srednjoškolce i studente. Ona je upozorila da broj zaraženih u školama zauzima visok procenat u ukupnom broju slučajeva, dok je ministarka obrazovanja Simona Kustec rekla da su srednje škole posebno problematične.

Glavna vladina savjetnica za borbu protiv Kovid-19 je rekla da bi škole mogle da budu zatvorene i prije najvećeg upozorenja na pandemiju, ukoliko bi broj zaraženih drastično porastao, ali da je Slovenija u ovom trenutku daleko od toga.

U Sloveniji je u ponedjeljak potvrđeno 169 novih slučajeva korona virusa, dok su od posljedica Kovid-19 preminule još dvije osobe.

Slovenija je od početka pandemije zabilježila 8.832 slučajeva bolesti i 169 smrtnih slučajeva.

Tanjug

ASHA prodaja vozila