Početna Region Slovenija otvara međunarodni avio saobraćaj

Slovenija otvara međunarodni avio saobraćaj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenska vlada donijela je odluku o ponovnom otvaranju redovnog i čarterskog prvoza putnika na međunarodnim avio linijama unutar EU-a i s trećim državama, ali promet u slovenskim lukama krenuće početkom juna.

“Pozdravljamo odluku vlade jer je popuštanje dosadašnjih mjera od bitne važnosti za zračne prevoznike kako bi mogli operativno planirati buduće letove. Većina prevoznika je letove na naš aerodrom otkazala do kraja maja. Bez obzira na to, zadnjih smo se dana ubrzano pripremali za prijem prvih putnika i sigurno pokretanje putničkog saobraćaja”, naveo je u utorak u saopštenju za javnost njemački operater Fraport, koji upravlja ljubljanskim aerodromom “Jože Pučnik”.

“Očekujemo postepen povratak zračnih prevoznika na naš aerodrom u junu i julu”, izjavila je Brigita Zorc iz Fraporta Slovenija, te dodala kako očekuju da će do prvih međunarodnih letova doći kad dođe do ublažavanja odluka o prijelazu granica i ulaska u državu, koje za sada još uvijek predviđaju obvezu sedmodnevnog karantina. Ukidanje te mjere moglo bi uslijediti još tokom maja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da će i tada ostati na snazi epidemiološka mjera po kojoj će se putnicima koji dolaze u Ljubljanu avionom mjeriti tjelesna temperatura, a u vezi s tim i drugim zdravstvenim pitanjima Fraport je u kontaktu sa slovenskim ministarstvom zdravstva.

Zbog epidemije Covida-19 Slovenija je putnički vazdušni saobraćaj obustavila 17. marta, ali je bio dopušten teretni saobraćaj radi nužnog uvoza zaštitne opreme i sredstava za borbu s korona virusom. Uz to, bilo je obavljeno i više tzv. evakuacijskih letova kojima su iz inostranstva u domovinu prebacivani slovenski državljani iz država jače pogođenih epidemijom, prenosi Hina.

Fena

ASHA prodaja vozila