Početna Vijesti Slovenija: Od 15.septembra (PCT) skoro za sve građane,, u vozilu obavezna maska

Slovenija: Od 15.septembra (PCT) skoro za sve građane,, u vozilu obavezna maska

Slovenska Vlada donijela je Uredbu o tome kako ispuniti PCT uvjete (prebolio, cijepljen ili testiran) kako bi se suzbilo širenje infekcije virusom SARS-CoV-2

Uredba o načinu ispunjavanja uvjeta morbiditeta, cijepljenja i testiranja radi suzbijanja širenja virusa SARS-CoV-2 privremeno određuje stanje PCT-a za osobe koje obavljaju poslove kod operatora ili okruženja u Republici Sloveniji te za osobe koje su na usluzi korisnici ili sudionici ili prisutni u obavljanju aktivnosti ili u okruženjima u Republici Sloveniji, samotestiranje s brzim antigenskim testovima za samotestiranje, korištenje zaštitne maske i međuljudske udaljenosti te dezinfekcija ruku i provjetravanje prostorija. Također određuje da prestaje važiti propis koji je do sada regulirao navedene sadržaje.

U uredbi Vlada propisuje da stanje morbiditeta, cijepljenja ili testiranja (stanje PCT -a) dokazuje osoba s dokazom o negativnom testu, dokazom o morbiditetu ili dokazom o cijepljenju.

Pacijent s PCT -om ispunjava uvjet dokazujući pozitivan rezultat PCR testa stariji od deset dana, osim ako liječnik ne procijeni drugačije, ali ne starije od 180 dana. 

Uvjeti PCT-a moraju biti ispunjeni za vrijeme trajanja rada svih zaposlenika i osoba koje rade za poslodavca na bilo kojoj drugoj pravnoj osnovi ili su samozaposlene. Za obavljanje posla, PCT uvjet također se zadovoljava skriningom s HAG samotestiranjem, koje se provodi jednom tjedno u jednakim intervalima. U tom slučaju sredstva za testiranje osigurava poslodavac ili osoba koja samostalno obavlja djelatnost.

Uvjet PCT -a moraju ispunjavati i sve osobe koje su korisnici usluga ili su uključene ili prisutne u obavljanju aktivnosti ili u okruženjima . Troškove testiranja u ovom slučaju pokrivaju sami pojedinci.

U slučaju nepoštivanja uvjeta PCT-a, poslodavac će primijeniti mjere u skladu s propisom koji uređuje sigurnost i zdravlje na radu i propisom koji regulira zapošljavanje ili radne odnose, kao i kolektivnim ugovorima o aktivnostima.   

Uvjet PCT-a moraju ispuniti i korisnici zatvora, domova za preodgoj, centara za strance, domova za azil i integracijskih kuća pri prijemu u smještaj ili nakon povratka u smještaj ako je odsutnost trajala više od 48 sati.

PCT uvjet ne mora biti ispunjen:

 • osobe mlađe od 12 godina
 • osobama koje dovode ili odvode dijete ili učenika u vrtić, 1., 2. ili 3. razred osnovne škole, glazbenu školu do uključujući 2. razred, u osnovnu školu s prilagođenim programom ili u ustanovu za odgoj i obrazovanje djece i adolescenata s posebnim potrebama,
 • osobe koje prate dijete do 15 godina ili odraslu osobu koja se ne može sama brinuti o sebi
 • učenici i studenti u javnom prijevozu putnika.

Uvjet PCT -a također ne mora biti ispunjen u slučajevima hitne pomoći s osnovnim životnim potrepštinama, osiguranja javnog reda i mira, sigurnosti i obrane, hitne medicinske pomoći te zaštite i spašavanja. Smatra se da su bitne zalihe osnovnih potrepština i potrepština:

 • trgovine koje uglavnom prodaju hranu i piće, uključujući prodaju hrane i pića izvan trgovina, s izuzetkom trgovina unutar trgovačkog centra,
 • specijalizirane trgovine s farmaceutskim, medicinskim, kozmetičkim i toaletnim proizvodima, s izuzetkom trgovina unutar trgovačkog centra.

Uredbom je propisano da provjeru ispunjenosti uvjeta PCT -a organiziraju odgovorne osobe koje obavljaju ili organiziraju obavljanje poslova. 

Vlada uredbom također propisuje da je upotreba zaštitnih maski obavezna pri kretanju i boravku na svim zatvorenim javnim mjestima ili prostorijama.

Korištenje zaštitnih maski također je obavezno na otvorenim javnim mjestima ili prostorima, ako nije moguće osigurati međuljudsku udaljenost od najmanje 1,5 metra, te u osobnim vozilima.

Međutim, maska ​​nije potrebna ako su članovi istog kućanstva i ako je predviđena međuljudska udaljenost od najmanje 1,5 metara od drugih osoba, u osobnom vozilu ako je jedan ili više članova istog kućanstva u vozilu, i otvorena javna mjesta ili mjesta na kojima se uzima u obzir stanje PCT -a.

Uredba također predviđa iznimke u korištenju zaštitne maske. Stoga uporaba zaštitnih maski nije obavezna za:

 1. djeca do 6 godina,
 2. učenici u osnovnoj školi do 5. razreda uključujući i isključivo, ako su na kućnom odjelu,
 3. učenici glazbenih škola do 2. razreda uključujući,
 4. predškolski odgojitelji i predškolski odgojitelji – pomoćnici u obavljanju izravnog rada s djecom,
 5. nastavnici visokog i visokog obrazovanja kada predaju iza zaštitne barijere od stakla ili sličnog materijala,
 6. zvučnike na zatvorenim javnim mjestima ili prostorima, ako je predviđena udaljenost od najmanje 1,5 metra,
 7. nastupa na javnim kulturnim događajima,
 8. osobe koje izvode sportski trening, ako je predviđena međuljudska udaljenost od najmanje 1,5 metra,
 9. osobe s posebnim potrebama kojima je iz objektivnih razloga onemogućeno korištenje zaštitne maske,
 10. učenici, studenti na satovima tjelesnog odgoja i sporta, učenici glazbenih škola na vjetru, limenoj glazbi, pjevanju, plesnoj praksi, satovima modernog plesa i baleta te srednjoškolci na satovima plesa, pjevanja i instrumenata, i
 11. za goste koji sjede za stolom u ugostiteljstvu.

Uredba stupa na snagu 15. septembra 2021. godine.

Izvor: Ministarstvo zdravlja

ASHA prodaja vozila