Početna Region Slovenija ne planira zatvaranje zbog novog talasa kovida

Slovenija ne planira zatvaranje zbog novog talasa kovida

Vlada Slovenije za sada ne planira “zatvaranja” u velikom četvrtom talasu epidemije koji je već počeo, pod uslovom da se u idućih mjesec dana vakcinisanost stanovništva poveća na 70 odsto, a epidemiolozi predlažu i redovno testiranje vakcinisanih ako se potvrdi da su i oni prenosioci.

“Projekcije pokazuju da nam ne prijeti zatvaranje ako vakcinišemo 70 odsto populacije ili više, ali je bitno to postići do 1. oktobra, kad će epidemija doseći vrhunac”, kazao je u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV ministar zdravstva Janez Poklukar.

U više od 8 mjeseci od početka imunizacije vakcinu je primilo 42,8 odsto stanovništva, što znači da bi taj proces trebalo jako ubrzati, što je s obzirom na slab odaziv problematično premda je vakcina dovoljno. Epidemiolozi posebno upozoravaju da imunizaciji pristupe mlađi koji su sada izloženiji zaraznijem delta soju i čine većinu novozaraženih.

Kritična je starosna grupa od 50 do 54 godine u kojoj je polovica nevakcinisanih, dok je s druge strane punim dozama vakcina zaštićeno dvije trećine zaposlenih u bolnicama, skoro 90 odsto doktora, te velika većina štićenika u domovima za starije.

Kako je u utorak objavio nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ), među potvrđenim zarazama u avgustu bilo je i 17 odsto osoba koje su dobili  potrebne doze vakcina, ali je većinom riječ o osobama s oslabljenim imunitetom, pacijentima koji primaju  hemoterapiju ili biološke lijekove.

No, zbog zaraznije delta varijante virusa i slučajeva da oboljevaju i završe u bolnici i neki mlađi ljudi bez komorbiditeta, epidemiolozi razmišljaju o prijedlogu da bi se u nastavku epidemije na korona virus testirali i oni koji su već potpuno vakcinisani.

“Vjerujem da ćemo kasnije trebati testitrati na korona virus i one već vakcinisane, ako broj slučajeva bude rastao, a posebno ako ustanovimo da su oni bili prenosnici virusa na druge”, kazala je nakon sinoćnjeg sastanka vladinog stručnog tima za covid-19 njegova voditeljica Mateja Logar.

Vlada će o novim mjerama na prijedlog epidemiologa raspravljati idućih dana, a posebne nove restrikcije za sada se ne predviđaju jer se ocjenjuje da se striktnim pridržavanjem PCT-uvjeta (preboljeli, cijepljeni, testirani) za okupljanje i pridržavanjem osnovnih protivepidemijskih mjera koje su na snazi broj zaraza može ograničiti, posebno ako se sada nedovoljna vakcinisanost bitno poveća.

Novi “semafor” vladinih mjera za iduće mjesece biće vezan na popunjenost bolničkih kreveta za kovid bolesnike kojih je sve više, pa situacija može postati alarmantna, navode mediji, pozivajući se na epidemiologe bliske vladi.

Prema informaciji koju je objavio Institut za javno zdravlje, prije tačno godinu dana u Sloveniji su za kovid bolesnike bile otvorene samo dvije veće bolnice i u njima je bilo 24 pacijenata, od čega dvoje s težim oblikom bolesti, dok je sada skoro 150, a za primanje kovid bolesnika u novom talasu vlada predviđa skoro 1000 postelja u osam bolnica.

U Slovenjiji je u zadnja 24 sata sa 2.916 PCR testova potvrđeno 538 novozaraženih, uz udio pozitivnih od 18,4 odsto, a jedan je pacijent preminuo, objavila je vlada u utorak.

Trenutno su aktivna 5.374 slučaja, a u bolnicama je 146 pacijenata, od čega 31 na intenzivnim odjelima. Tako loše epidemiološko stanje nije zabilježeno još od sredine maja, prenosi Hina.

Fena