Početna Region Slovenija drugi dan uzastopno bez zaraženih, ublažavaju mjere

Slovenija drugi dan uzastopno bez zaraženih, ublažavaju mjere

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zadnja 24 sata u Sloveniji je napravljeno 616 testova na virus korona i već drugi dan zaredom nije otkriven nijedan novi slučaj zaraze pa je i dalje ukupno u zemlji 1439 zaraženih osoba, objavila je u ponedjeljak slovenačka vlada.

Slovenija tako bilježi drugi dan bez ijednog novog potvrđenog slučaja zaraze nakon 4. marta, kada je testiranjem bio potvrđen prvi slučaj Covida-19, a u zadnjih osam dana je, zahvaljujući preventivnim mjerama i restrikcijama, broj novozaraženih varirao između 5 i 11, prenosi Hina.

U zadnja 24 sata preminuo je još jedan oboljeli od covida-19, čime je ukupan broju preminulih povećan na 97,  objavila je vlada na svojim mrežnim stranicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je epidemiološko stanje stabilno, a širenje virusa, prema službenim podacima, pod kontrolom, vladini predstavnici upozoravaju da se i dalje treba pridržavati mjera socijalne distancije, higijene i još uvijek važećih restrikcija kako bi se time omogućilo daljnje ublažavanje mjera.

U ponedjeljak su opet počele raditi neke privredne djelatnosti i servisi, na primjer frizerske usluge i djelovanje ugostiteljskih lokala na otvorenim prostorima.

Nova odluka o mogućem ublažavanju mjera donijet će se kroz 14 dana, koliko traje inkubacija virusa korona, kako bi se spriječilo izbijanje novih slučajeva, upozorio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Ljubljani vladin portparol za korona krizu Jelko Kacin.

Kacin je, odgovarajući na pitanja novinara, tako relativizirao najave da će vrtići za djecu biti otvoreni za manje od dvije sedmice, rekavši da odluka vlade o tome još nije donesena i da je među ostalim ovisna o rezultatima seroloških testova krvi na populaciji djece na nacionalnom uzorku, koji su pred završetkom i tek će biti predstavljeni.

Otklanjajući novinarske sugestije kojima se problematizovalo  ponovno otvaranje crkava za vjernike zbog mogućeg širenja infekcije, Kacin je kazao da je slovenačka mjesna katolička crkva tu odluku popratila detaljnim upustvima kako ih održavati na siguran način.

Biskupska konferencija vrlo je detaljne odredbe nabrojala na šest stranica, uključujući obavezu nošenja masku, zabranu ulaska onih vjernika koji nisu zdravi, a na siguran način obavljaće se i pričest, iznio je Kacin.

Što se tiče privrednih i društvenih aktivnosti koje su ponovo otvorene krajem prošle sedmice ili danas, Kacin je upozorio da je vlada dobila upozorenja kako pojedine trgovinske firme, odnosno njihovi zaštitari, ne vode dovoljno brige da među kupcima bude potrebna distanca, na što je potrebno obratiti pažnju i opominjati na društvenu odgovornost, jer je stišavanje epidemije zadaća svih državljana.

Prema podacima koje su ovih dana prenijeli mediji, u slovenačkim opštinama još uvijek više od 120 “aktivnih” slučajeva potvrđene zaraze virusom korona, što znači da su takvi pojedinci potencijani prenosioci bolesti, ako bi došlo do pretjerane relaksacije u društvu.

U Sloveniji je do sada, s 56.136 testiranja na prisutnost novog virusa korona,  potvrđeno 1439 slučajeva zaraze, što je relativno nizak stupanj zaraze. Više o prokuženosti stanovništva, kako se najavljuje, moglo bi dati testiranje nacionalnog uzorka na oko 1500 stanovnika iz svih dobnih skupina i različitih krajeva Slovenije.

Fena

ASHA prodaja vozila