Početna Region Slovenija bi turističke kapacitete mogla pokrenuti već sljedeće sedmice

Slovenija bi turističke kapacitete mogla pokrenuti već sljedeće sedmice

epa08297634 Almost empty Preseren square, in Ljubljana, Slovenia, 16 March 2020. Slovenian government announced that bars and restaurants, and all places of public entertainment will be temporarily closed, public transportation will also be suspended and the shutdown of educational institutions will extend, starting from 15 March 2020. Groceries, pharmacies, banks, post offices, petrol stations will not be closed. EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novoosnovani ekspertni tim slovenskog ministra privrede predložio je u ponedjeljak postepeno otvaranje smještajnih kapaciteta u turističkom sektoru, koji će vjerojatno zbog epidemije koronavirusa pretrpjeti najveće gubitke.

Najprije se računa s otvaranjem manjih smještajnih kapaciteta, naveo je tim, kojem je na čelu potpredsjednik vlade i ministar privrede Zdravko Počivalšek.

Državni tajnik Simon Zajc kazao je kako vlada planira da bi već iduće sedmice mogli biti za goste otvoreni manji turistički smještajni kapaciteti koji mogu primiti do 30 gostiju, nakon čega bi došlo u obzir i otvaranje u junu većih smještajnih objekata – hotela, wellness centara i ostalih na turističkom tržištu.

Pad od 70 posto

Predstavnici hotelijera i lokalnih turističkih organizacija koji su učestvovali na sastanku izrazili su zadovoljstvo što vlada razmišlja o ponovnom pokretanju turizma i finansijskoj podršci toj grani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hotelijeri navode da ove godine očekuju 70-postotni pad prihoda na godišnjem nivou.

Prema optimističnom scenariju, ako se s početkom juna granice susjednih država koje imaju slično epidemiološku situaciju otvore za turiste, onda bi hoteli već tokom ljeta mogli imati 30-postotnu popunjenost, a na jesen i 50-postotnu, ocijenio je predsjednik Turističkog saveza Slovenije Gregor Jamnik, dodavši da će “turisti o mogućem dolasku odlučivati u zadnjem trenutku”.

Podrška turizmu

Ministar Počivalšek se zauzeo za produžavanje mjera i državnih subvencija za pomoć turizmu i nakon što ta pomoć prestane vrijediti za ostale dijelove privrede 30. maja, kako predviđaju dva do sada prihvaćena zakonska paketa pomoći u koronakrizi.

Po njegovim riječima, mjere državne pomoći turizmu trebalo bi produžiti za četiri mjeseca ili čak do kraja godine te formirati poseban fond koji bi nepovratnim sredstvima i povoljnim kreditima omogućio da turistička poduzeća s dovoljno likvidnosti nastave poslovati i ulože u nov investicijski ciklus za oživljavanje te grane koja čini 12 posto slovenskoga BDP-a.

Hina

ASHA prodaja vozila