Početna Region Slovenci šalju prvi nano-satelit u orbitu

Slovenci šalju prvi nano-satelit u orbitu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugovor o lansiranju prvog slovenačkog nano-satelita u orbitu potpisan je danas u Mariboru. Svoje potpise su stavili Univerzitet u Mariboru i kompanija SAB-LS .

Nano-satelit Trisat će poletjeti u svemir na lakoj evropskoj raketi Vega koja će biti lansirana iz Francuske Gvajane u avgustu, prenosi STA.

Trisat je razvijen na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Mariboru u saradnji sa slovenačkom kompanijom “Skajlabs”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima rektora Univerziteta u Mariboru Zdravka Kačiča, lansiranje nanosatelita biće važan korak u internacionalizaciji slovenačke svemirske industrije i priznanje za njenu tehnologiju.

– To je dokaz da se studentsko istraživanje može razviti u važan projekat za slovenačku industriju i životnu sredinu – rekao je on.

Nanosatelit Trisat ima težinu od samo 4,4 kilograma. On će snimati Zemlju na osnovu multispektralnog zahvatanja slika i kratkotalasnom infracrvenom spektru, a trebalo bi da bude u upotrebi najmanje dvije godine.

Raketa Vega će ponijeti ukupno oko 50 satelita, uključujući i drugi slovenački satelit koji je veći od Trisata. Riječ je o mikrosatelitu Nemo HD koji su razvili slovenački inženjeri.

Slovenija je postala pridruženi član Evropske svemirske agencije (ESA) krajem 2016. godine, a konkuriše i za stalno članstvo, prenosi agencija.

ASHA prodaja vozila