Početna Biznis Slovenački Petrol najavio tužbu protiv Hrvatske

Slovenački Petrol najavio tužbu protiv Hrvatske

Utvrdivši kako mu je zbog ovogodišnjih Vladinih mjera o ograničavanju cijena goriva nanesena poslovna šteta od 45,6 miliona evra, slovenački Petrol sprema se tužiti hrvatsku Vladu, čulo se na današnjoj Skupštini te kompanije u Ljubljani.

Foto: Petrol

Kako prenosi slovenački Finance, pravni stručnjaci Petrola na Skupštini najavili su kako će predložiti nagodbu Državnom odvjetništvu najkasnije 15. Januara iduće godine, a ako nagodba ne uspije uslijediti će tužba za nadoknadu štete.

Petrol, drugi najveći lanac benzinskih pupmpi u Hrvatskoj i najveći u susjednoj Sloveniji, računa da mu šteta zbog ograničavanja cijena goriva traje od 7. februara prošle godine, a do spomenutog iznosa došao je, kako se čulo na Skupštini Petrola, upoređujući prihode u 2021. s ovogodišnjim rezultatima, prenio je Jutarnji list.

Rasprava o mogućoj tužbi protiv Republike Hrvatske, našla se na dnevnom redu Skupštine Petrola na prijedlog Saveza udruga malih dioničara Petrola koji je predložio i tužbu protiv Republike Slovenije, budući je i slovenačka Vlada ove godine sprovodila ograničenje cijena goriva.

Uprava Petrola na Skupštini je izašla s procjenom da joj je mjerama slovenske Vlade o ograničavanju cijene goriva nastala šteta od 106 milijuna i 900.000 evra. I sa slovenačkom Vladom, kako se čulo na Skupštini, pokušati će se napraviti nagodba, a ako ne uspije, ide tužba Petrola.

Kada je u pitanju mogući spomenuti sudski spor u Hrvatskoj, predsjednica Uprave Petrola Nada Drobne Popović, kako navode Finance, iznijela je na Skupštini najavu kako će Petrol odštetu, ako bude potrebno, tražiti i na sudu Evropske unije.

Uprava Petrola, podsjetimo, jesenas je posjetila Ministarstvo privrede i održivog razvoja kako bi ishodila prestanak “zamrzavanja” cijena goriva.

Tada je Nada Drobne Popović upozorila kako je za poslovanje Petrola u Hrvatskoj nastala neizdržljiva situacija. Pokretanje sudskog spora tom prilikom nije spomenuto.

Iz Ministarstva privrede i održivog razvoja odgovorili su nam da će komentarisati slučaj nakon održavanja skupštine Petrola.

Agencije