Početna Region Slovenačka ambasada pojasnila nove mjere za ulazak građana iz BiH

Slovenačka ambasada pojasnila nove mjere za ulazak građana iz BiH

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nove odluke kojima je Slovenija pooštrila mjere na granicama za građane Bosne i Hercegovine izazvale su različita tumačenja. Iz njihove ambasade u Sarajevu pojasnili su tu odluku.

U skladu sa odlukom o određivanju i provođenju mjera za sprječavanje širenja bolesti COVID-19 na graničnim prelazima na vanjskoj granici i kontrolnim tačkama na unutrašnjim granicama Republike Slovenije, Bosna i Hercegovina je 19.06.2020. godine uvrštena na spisak epidemiološki rizičnih država, piše Klix.

Međutim, za bh. državljane se u praksi neće primjenjivati nikakva posebna mjera od onih koje su već bile na snazi, a to je obavezan karantin ili negativan test.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko putujete u neku drugu državu i trebate proći kroz Sloveniju, to morate učiniti 12 sati od trenutka ulaska u tu zemlju. Ukoliko pak želite izbjeći obavezni 14-dnevni karantin onda trebate priložiti negativan test na korona virus, ali taj test mora biti urađen u nekoj od zemalja EU ili šengentskog prostora, što je otežavajuća okolnost.

Zvanična naredba iz Slovenije

– Osobama koje imaju u Bosni i Hercegovini stalni ili privremeni boravak ili putuju iz BiH u Republiku Sloveniju (uključujući i državljane Republike Slovenije i strance sa stalnim ili privremenim boravkom u Republici Sloveniji), se na granici Republike Slovenije određuje 14- dnevni karantin.

Pojašnjenje

Iz ove odluke izuzete su samo sljedeće kategorije:

– osobe u ekonomskom prometu, odnosno djelatnostima, koja se prilikom prelaska granice identifikuju dokazima o obavljanju prometa, odnosno djelatnosti u Republici Sloveniji ili inostranstvu (potvrda o izvršenoj prijavi početka izvođenja prometa i potvrdu A1 u skladu sa zakonom, koji uređuje prekogranično pružanje usluga) i koja se na granicu vraćaju u roku od 24 sata od ulaska, odnosno ukoliko dostave negativan nalaz testa na prisustvo SARS-CoV-2 (COVID 19), koji nije stariji od tri dana. Osobe, koje je zaposleno kod stranog poslodavca, koji vrši uslugu u Republici Sloveniji i koje u skladu s tim boravi u Republici Sloveniji, prilikom prelaska granice mora dostaviti i adresu boravka u Republici Sloveniji ili negativan nalaz testa na prisustvo SARS-CoV-2 (COVID 19), koji nije stariji od tri dana.

– osobe, koje su upućene na obavljanje poslova u sektoru međunarodnog prevoza što prilikom prelaska granice dokazuju “Svjedočanstvom za radnike u sektoru međunarodnog prevoza” iz Priloga 3 Izvještaja Komisije o uspostavljanju zelenih voznih traka iz Smjernica koje se odnose na mjere za upravljanje granicama za zaštitu zdravlja i osiguravanjem dostupnosti roba i važnih usluga (UL C broj 96 od dana 24. 03. 2020. strana 1) ili drugim odgovarajućim dokumentom, iz kojeg se može zaključiti, da su na rad upućena od strane poslodavaca.

– osobe, koje vrše prevoz robe u Republiku Sloveniju ili iz Republike Slovenije, te za robni promet u tranzitu i koja će Republiku Sloveniju napustiti u roku od 12 sati od ulaska.

– osobe, koje u tranzitu putuju kroz Republiku Sloveniju u drugu državu u roku od 12 sati od ulaska.

– osobe sa diplomatskim pasošem.

– osobe, koje pružaju usluge, za koje je potvrdu izdalo nadležno ministarstvo, a koja bi zbog nepružanja tih usluga zbog određivanja karantina mogla uzrokovati veće društvene ili privredne štete, uz dostavljanje negativnog nalaza testa na prisustvo SARS-CoV-1 (COVID -19), koji nije stariji od tri dana i koji je izdat u nekoj od država članica Evropske unije ili u državi šengenskog područja.

ASHA prodaja vozila