Početna BiH Slijedi nam period JAKIH ZEMLJOTRESA: Samo je kvalitetna gradnja dobra zaštita od...

Slijedi nam period JAKIH ZEMLJOTRESA: Samo je kvalitetna gradnja dobra zaštita od potresa

Regionalni seizmolozi poručuju da je Balkan ušao u period od desetak godina u kojem se očekuju jaki zemljotresi. Koliko smo bezbjedni u svojim stanovima?

Sa dva zemljotresa kod Petrinje i u Albaniji, balkanske zemlje polako su ušle u period jakih potresa.

BiH je seizmički relativno jako aktivno područje i svake godine se desi između 70 i stotinu zemljotresa. Godišnje bude desetak potresa koji mogu izazvati osjetljivo podrhtavanje tla ili nanijeti materijalnu štetu na građevinskim objektima. U najaktivnija područja spadaju istočna i zapadna Hercegovina, centralna Bosna, te područje oko Banjaluke.

Kraj 2020. obilježio je zemljotres u Hrvatskoj, magnitude 6,3, koji je veliku štetu napravio i u četiri opštine u Srpskoj: Kostajnici, Novom Gradu, Kozarskoj Dubici i Prijedoru.

Ovog aprila hercegovačke opštine pogodio je zemljotres jačine 5,8 stepeni po Rihteru, nakon čega je uslijedio veliki broj potresa slabijeg intenziteta. Samo u toku 24 časa nakon ovog zemljotresa bilo je preko stotinu slabijih naknadnih udara. Svako peto domaćinstvo u Ljubinju i Berkovićima pretrpjelo je štetu.

FOTO: OPŠTINA BERKOVIĆI/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: OPŠTINA BERKOVIĆI/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Načelnica Odjeljenja za opservatorsku seizmologiju u Republičkom hidrometeorološkom zavodu RS Snježana Cvijić Amulić podsjeća da je 50 godina prošlo od crnogorskog zemljotresa, od banjalučkog 60, a od skopskog još i više.

– To su sve zemljotresi koji su obilježili bivšu Jugoslaviju i već ulazimo u fazu kada se jači zemljotresi mogu ponoviti. U proteklom periodu imali smo zemljotrese u Zagrebu, Petrinji, Berkovićima, očigledno je da je došlo od narušavanja ravnoteže na širem području Balkana. Ne mora značiti ako je došlo do katastrofalnog zemljotresa u Petrinji, da se ne može desiti i u Banjaluci, vrlo je moguće – precizirala je ona za Srpskainfo.

Pojašnjava da seizmička energija koja se ne ispolji u atmosferu, dobrim dijelom bude zadržana u zemljinoj unutrašnjosti, koja nošena seizmičkim talasima dovodi do narušavanja ravnoteže na drugim rasjedima ili njihovim dijelovima. Tako se ubrzava proces akumuliranja seizmičke energije u okolini dogođenog zemljotresa koji dovodi do prevazilaženja kritičnih naponskih stanja u stijenama i generisanja novog zemljotresa.

– Jedini način da se borimo protiv prirodne nepogode, kakav je zemljotres, jeste isključivo kvalitetna gradnja koja podrazumijeva potpuno poštovanje propisa koji se tiču projektovanja i građenja u aseizmičkim zonama. Da bismo bili sigurni u objektima u kojima živimo, oni moraju da budu projektvani i građeni tako da budu otporni na seizmičke sile koje se očekuju na tom području – upozorila je Cvijić Amulić.

FOTO: RTRS/SCREENSHOT
FOTO: RTRS/SCREENSHOT

Građevinci za projektovanje koriste kartu seizmičkog hazarda koja predstavlja vjerovatnoću pojavljivanja zemljotresa u okviru određenog vremenskog perioda i na određenom mjestu. Međutim, naš problem je što ni ova krata nije precizna.

– Da biste dobili dobre i precizne podatke za kartu hazarda koja se odnosi na period od 500 godina, mi moramo imati kvalitetne podatke i dobru mrežu stanica koje će obezbijediti dobar monitoring, a mi to nažalost nemamo. To je velika stavka u budžetu, ali jednog dana mora se naći rješenje i za takve stvari. Sada smo u problemu što se tiče pravilnika o projektovanju i građenju zato što se pojavio nedostatak vrlo važnih podataka u prošlosti, ali bojim se da će tako biti i u budućnosti ako nešto ne uradimo u skorije vrijeme – ističe naša sagovornica.

Sa sigurnošću možemo reći da privredna društva iz Republike Srpske grade kvalitetne građevinske objekte, a prilog tome su i njihovi zapaženi rezultati u okruženju i zemljama širom Evrope, poručuju zabrinutoj javnosti iz Udruženja građevinarstva pri Privrednoj komori Republike Srpske.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Sekretar Udruženja Mile Petrović napominje da se proces građenja u Srpskoj odvija prema apsolutnom poštovanju važećih standarda, uz primjenu svih neophodnih propisa. Propise u oblasti sejzmike, ističe, u prvom dijelu poštuju projektanti, na kraju projekta kontrolišu revidenti, izvođač izvodi radove prema prethodno utvrđenim pravilima i na kraju, izvođač prilikom građenja ima nadzor. Dakle, kompletan proces ima dva nivoa kontrole.

– Ono što iskustvom možemo potvrditi jeste da se u dijelu sejzmike apsolutno drže rigorozna pravila, što su potvrdila i posljednja pomjeranja tla – navodi Petrović.

Dodaje i da se u resornom ministarstvu aktivno radi na izradi karata, a trenutno je aktuelan prelazak na evropske standarde, takozvane Eurokodove.

 – Ali sasvim sigurno mozemo računati da će biti nekakav prelazni period kada će se moći primjenjivati i aktuelni standardi kao i Eurokodovi – zaključio je Petrović.

Najveći broj mjernih stanica u BiH

Snježana Cvijić Amulić najavljuje da će tokom ljeta, u okviru jednog značajnog evropskog naučnog projekta, biti postavljen najveći broj stanica za mjerenje ikad na prostoru BiH. Cilj projekta je da se determinišu geohazardi jadranske mikroploče, jer se smatra da su kretanjem jadranske mikroploče uslovljena sva tektonska pomjeranja koja se dešavaju na prostoru oko nje. Biće uključeno preko 2.000 seizmoloških stanica na velikom prostoru koji će obuhvatiti cijeli Balkan, Italiju, Francusku, Švajcarsku, Njemačku, Austriju, Sloveniju, Mađarsku… U Republici Srpskoj će biti postavljeno 12 stanica, a u Federaciji BiH sedam. Ipak, to je samo privremeno dok traje ovaj projekat.