Početna Prijedorski region SKUPŠTINA GRADA PRIJEDORA USVOJILA BUDŽET ZA OVU GODINU

SKUPŠTINA GRADA PRIJEDORA USVOJILA BUDŽET ZA OVU GODINU

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su budžet za 2021. godinu, u iznosu od 41.324.680 KM. Usvojeni budžet veći je za oko 650.000 KM u odnosu na nacrt. S obzirom da situacija izazvana virusom korona i te kako utiče na punjenje gradske kase, nije bilo mogućnosti za značajnije povećanje prihoda.

– Skupština je usvojila i Odluku o izvršenju budžeta za 2021. godinu i Odjeljenje za finansije će pratiti realizaciju, odnosno da pratimo da li će sve ono što je planirano biti i izvršeno – rekla je Maja Kunić, vršilac dužnosti načelnika ovog odjeljenja.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budžet je podržalo 20 odbornika, dok je šest bilo suzdržano. Najviše zamjerki imali su odbornici Srpske demokratske stranke i Demokratskog narodnog saveza. SDS je uložio sedam, a DNS 11 amandmana, ali su jedan naknadno povukli. Nijedan od njih nije usvojen, ali gradska vlast tvrdi da je dosta stavki na koje je opozicija imala primjedbu već uvršten u budžet.

– Smatram da su naši amandmani bili konstruktivni i da su trebali naći mjesto u budžetu. Mi nismo išli na umanjivanje bilo koje stavke, već smo htjeli da stavke imaju ciljano svoja sredstva u budžetu. Jako je loša poruka to što nijedna stavka nije uvažena, bez obzira na to što je rečeno da su neke stavke objedinjene. Time se daje mogućnost netransparentnog trošenja sredstava – smatra Biljana Knežević, šef Kluba odbornika SDS-a.

– Činjenica je da smo amandmanima željeli da poboljšamo budžet, a kroz vrijeme ćemo vidjeti da li se to, zaista, nalazi u tim stavkama – rekao je Milenko Đaković, odbornik DNS-a.

U prethodnoj godini utvrđen je budžetski deficit u iznosu od oko 3.800.000 KM, zbog čega će se Grad morati kreditno zadužiti. Bivši gradonačelnik tvrdi da nije upoznat sa ovim.

– Tačna je činjenica da je zaduženost grada 11.86 posto, ali to je bez garancija koje smo dali “Toplani” i ostalim preduzećima. Mislim da, bez obzira na to, imamo dosta prostora da možemo otići u kreditno zaduženje, kako bismo popravili situaciju iz 2020. godine – kaže Dalibor Pavlović, gradonačelnik Prijedora.

 

– Po mojim spoznajama, nije bilo takvog deficita, ali sada ništa ne mogu reći. Zaista, želim da vidim da li je ovo realan deficit – tvrdi Milenko Đaković, bivši gradonačelnik Prijedora i sadašnji odbornik lokalnog parlamenta.

Ovogodišnji budžet manji je za oko tri miliona KM u odnosu na planirani u 2020. godini i za milion KM u odnosu na izvršenje u prethodnoj godini. Pred odbornicima se našla i informacija i epidemiološkoj situaciji na području grada. Broj zaraženih virusom korona utrostručen je u odnosu na prvu sedmicu marta, ali nije došlo do porasta broja hospitalizovanih pacijenata.

KV

ASHA prodaja vozila