Skupština grada- odobrena garancija za kreditno zaduženje Toplane

  Tekst se nastavlja ispod oglasa

  Skupština grada Prijedor dala je saglasnost gradskoj Toplani za kreditno zaduženje od četiri miliona KM po kamatnoj stopi od 4,5 odsto na godišnjem nivou i grejs periodom od šest godina.

  Ova odluka donesena je danas na posebnoj sjednici Skupštine grada, a riječ je o obezbjeđivanju sredstava iz emisije obveznica, kojima se stvara mogućnost za mirnije poslovanje ovog, po mnogo čemu, strateškog preduzeća u gradu.

  Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je novinarima da je riječ o zaduženju Toplane emisijom obveznica i pomijeranju garancije grada sa prošle na ovu godinu.

  Tekst se nastavlja ispod oglasa

  “Ovim sredstvima rješava se pitanje duga iz prošlog perioda čime se ovo preduzeće relaksira kroz emisiju obveznica, gdje će Toplana u kontinuitetu otplaćivati dio duga iz tekućeg poslovanja”, dodao je Đaković.

  Riječ je o sredstvima za finansiranje obaveza po kreditima kod Nove banke i Investiciono-razvojne banke, refinansiranje postojećeg duga, finansiranje prenesenih obaveza i finansiranje obaveza nastalih radi restrukturisanja i konsolidovanja Toplane, čiji je većinski vlasnik Grad Prijedor.

  “Grad Prijedor može u narednom peridu očekivati kvalitetno grijanje, a što je najvažnije od 2024. godine Toplana će preuzeti sve svoje obaveze sama iz tekućeg priliva i onda će doći do punog izražaja ono što se postiglo izgradnjom toplane na biomasu, kao pogona koji funkcioniše znatno povoljnije”, istakao je Đaković.

  Vršilac dužnosti direktor Toplane Zoran Knežević pojasnio je da je riječ o refinansiranju kreditnih obaveza i duga prema dobavljačima energenata.

  “Finansiranjem na duži period i smanjivanjem anuiteta prema bankama mi ćemo taj oslobođeni novac upotrijebiti za nabavku energenta i time omogućiti nesmetan rad toplane trajno u narednom periodu”, rekao je Knežević.

  On je dodao da se osim ove garancije, refinansira ukupno osam miliona KM duga, od čega dva miliona prema dobavljačima, a ostale obaveze se zatvaraju i pretvaraju praktično u jedno zaduženje.

  “Zaduženja iz ranijih perioda su uzrokovana visokom cijenom mazuta i stalnim rastom cijena nafte na svjetskom tržištu, kao i velikim dugovanjima krajnjih potrošača čiji je dug veći od sedam miliona KM”, istakao je Knežević.

  Prijedorska toplana ima oko 5.000 potrošača, a trenutna naplativnost grijanja je oko 93 odsto uz očekivanje da će sa kvalitetnijim grijanjem biti i veća, a uz, kako je najavljeno, nepromijenjenu cijenu grijanja i u narednoj sezoni.

  (Prijedorgrad.org)

  ASHA prodaja vozila