Početna Region Skupština Crne Gore zabranila negiranje genocida u Srebrenici

Skupština Crne Gore zabranila negiranje genocida u Srebrenici

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupština Crne Gore, uz podršku opozicione Demokratske partije socijalista (DPS), izglasala je Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici 17. juna.

Izglasana je i smjena ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića zbog negiranja genocida u tom gradu u Bosni i Hercegovini.
Šta piše u Rezoluciji?

Za Rezoluciju, kojom se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici, glasalo je 55 poslanika, što je dvotrećinska većina u parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Rezoluciju glasali su poslanici opozicije – DPS-a na čijem je čelu predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, Socijaldemokratska partija (SDP), Socijaldemokrate, Bošnjačka i albanske nacionalne stranke, kao i poslanici vladajućeg Građanskog pokreta URA i Demokratske Crne Gore.

Protiv je bilo 19 poslanika, a uzdržano sedam. Ti poslanici su dio koalicije koju predvodi vladajući Demokratski front (DF).

Rezoluciju o Srebrenici predložila je Bošnjačka stranka, uz podršku grupe opozicionih poslanika.

Prema riječima jednog od predlagača Rezolucije, poslanika Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića, cilj tog dokumenta je demokratizacija crnogorskog društva i pomirenje u regionu, da se zabrani javno negiranje genocida u Srebrenici, kao i da se prenese poruka da Rezolucija nije uperena ni protiv jednog naroda.

Rezolucijom Skupština Crne Gore potvrđuje da je u Srebrenici počinjen genocid u julu 1995. godine, u kojem je stradalo više od 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti.

Skupština Crne Gore Rezolucijom osuđuje izjave, postupke i politike koje negiraju ili dovode u pitanje da se u Srebrenici desio genocid, a 11. jul se proglašava Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

“Zabranjuje se javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici. Potvrđuje se riješenost države Crne Gore da u budućnosti spriječi genocid i druge ozbiljne zločine”, stoji u Rezoluciji.

 

Poslanik opozicionog DPS-a Andrija Nikolić je nakon glasanja izjavio da su poslanici DPS-a došli u Skupštinu da glasaju za Rezoluciju o Srebrenici i smjenu ministra Leposavića “kako bi sačuvali obraz Crne Gore pred demokratskim svijetom”.

DPS već mjesec bojkotuje rad Skupštine Crne Gore.

“Činjenica da su samo četiri poslanika većine glasala za smjenu Leposavića, govori da parlamentarna većina nema sinhronizovanu agendu prema evropskim obavezama. Ništa kao pitanje Srebrenice nije otkrilo ko je gdje”, kazao je Nikolić, naglašavajući da je snaga DPS-a “jedina koja onemogućava da šovinizam i nacionalizam ostvari svoj naum u Crnoj Gori”.