fbpx

Skromne vještine radne snage i nizak kvalitet obrazovanja

Bosna i Hercegovina se nalazi na 87. mjestu u rangu 140 zemalja po ocjeni vještina radne snage, te kvantitetu i kvalitetu obrazovanja po metodologiji Svjetskog ekonomskog foruma.

Od nas su bolje sve zemlje iz okruženja, a još više zabrinjava činjenica da je Bosna i Hercegovina pogoršala poziciju u odnosu na 2017. godinu kada je bila na 83. mjestu.

Indikator konkurentnosti u kojem BiH ostvaruje najlošiji rezultat (133 pozicija) odnosi se na ocjenu vještina diplomaca koje su potrebne kompanijama. Ništa bolju poziciju (130.) BiH nema ni kada je u pitanju ocjenjivanje stila nastave, gdje se visoko rangira stila nastave koji potdstiče kreativno i kritičko individualno razmišljanje.

Na većini rang lista svjetskih univerziteta nema univerziteta iz BiH u rangu od njih 1.000 osim jednog iz Sarajeva.

– Važni faktori konkurentnosti radne snage su obrazovna struktura i kompatibilnost ponude i potražnje za ranom snagom u pogledu znanja, stručnosti i sposobnosti. Osnovni uslov za bolju poziciju BiH kada je u pitanju kvalitet radne snage jeste promjena u kvalitetu obrazovanja koja će da doprinese stvaranju kritične mase adekvatno obrazovanih stručnjaka – navode u Direkciji za ekonomsko planiranje BiH u nacrtu izvještaja o konkurentnosti ekonomije BiH.

Kako kažu, u Njemačkoj, Austriji i Švedskoj se koncept dualnog obrazovanja pokazao kao veoma efikasan za brži prelazak mladih iz obrazovnog sistema u svijet rada i daju mu se zasluge za nisku stopu nezaposlenih u ovim zemljama.

U Ministarstvu prosvete i kulture RS kažu da će dualno obrazovanje u Republici Srpskoj, a koje bi moglo biti spas za privrednu zajednicu koja već duže vrijeme vapi za kvalitetnom radnom snagom, od naredne školske godine biti zastupljenije u obrazovnom sistemu.

Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture u Vladi RS, najavljuje detaljnu analizu u kojoj će se sagledati potrebe tržišta rada, a na osnovu koje će biti izrađena upisna politika za narednu školsku godinu.

Dualno obrazovanje predstavlja dio sistema srednjeg obrazovanja u kojem se kroz teoriju i vježbe u školi i učenje kroz rad kod odgovarajućeg poslodavca stiču i izgrađuju znanja, vještine, sposobnosti i stavovi u skladu sa standardom kvalifikacije i planom i programom nastave.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila