Početna Prijedorski region “ŠKOLSKI POLICAJAC” U SLUŽBI BEZBJEDNOSTI UČENIKA

“ŠKOLSKI POLICAJAC” U SLUŽBI BEZBJEDNOSTI UČENIKA

Bezbjednost učenika  i škola, sprečavanje incidenata i vršnjačkog nasilja zadaci su “Školskog policajca”. Ovaj vid nadzora u školskim dvorištima u prijedorskim osnovnim školama realizuje se od 2008. godine u okviru projekta “Rad policije u zajednici”.

Otkako je uvedena ova vrsta nadzora povećena je bezbjednost učenika u  Osnovnoj školi „Petar Kočić“. Na taj način djeca su zaštićena od vršnjačkog nasilja, narko-dilera, incidenata i drugih vidova nasilja u školskim objektima, kaže Danijela Miljević, majka dva učenika ove prijedorske škole. Dodaje da se kao roditelj osjeća sigurnije kada u dvorištu vidi školskog policajca.

Zadatak „školskog policajca“ je da da se što više uključi u bezbjednost učenika, prikuplja određena bezbjednosna saznanja i da učenicima i nastavnicima daje savjete u pogledu njihove lične i imovinske zaštite.

-Od početka školske godine pojačane su aktivnosti školskog policajca gdje svake godine organizujemo akciju “Zaštitimo djecu u saobraćaju”, i koja se odvija u tri faze. U prvoj fazi obavljamo  razgovore sa predstavicima  škola  kada počinje nastava i kada djeca najviše budu na putu od kuće do škole. Druga faza su predavanja i edukacija djece, pješaka i biciklista, dok je treća faza usmjerena na aktivnosti policajaca oko škola, kako bi se spriječile neke negativnosti djece”-kaže Slobodana Rodić,policijski službenik u Policijskoj stanici “Prijedor 2”.

Pored predstavnika MUP-a i  škole, u projekat su  uključeni Centar za socijalni rad, Dom zdravlja i Odjeljenje za društvene djelatnosti. Dosadašnja   saradnja policije i najbrojnije   obrazovne ustanove u Prijedoru  sa 1175 đaka  je na   visokom nivou .

“Mi  kao vaspitno- obrazovna ustanova imamo samo  riječi hvala  prema pripadnicima ministarstva unutrašnjih poslova, konkretno Policijske stanice “Prijedor 2”  koji su nam uvijek i u svakom trenutku na raspolaganju “,kaže Zoran Mršić, pomoćnik direktora Osnovne škole „Petar Kočić“

Aktivnosti školskog policajca, osim policijskih službenika u Policijskoj stanici Prijedor , na teritoriji našeg grada , u dvije centralne  i šest područnih škola  obavljaju i policijski službenici iz Kozarske Dubice i Novog Grada .

kozarski.com

ASHA prodaja vozila