Potražnja za evrom i švajcarskim frankom proteklih dana skočila je za desetak odsto u Republici Srpskoj, a ekonomisti kažu da je to odraz panike i straha te nastojanja da se sačuva vrijednost ušteđevine koju građani imaju.

U mjenjačnicama u Srpskoj ističu da se posljednjih dana primijeti povećana potražnja za pojedinim valutama.

– Prodaja evra je povećana za deset odsto od kada je počela ova kriza. Vidi se razlika u odnosu na raniji period, a čujem od kolega da je velika potražnja i za švajcarskim frankom. Za dolare i funte niko i ne pita – rekao je vlasnik mjenjačnice “Kali” u Banjaluci Miodrag Bojić.

Da je potražnja za evrom i švajcarskim frankom povećana, potvrđuju i u banjalučkoj mjenjačnici “Exclusive Change”.

– Nije prevelika gužva, ali je kupovina evra od kraja prošle godine povećana – rekli su u toj mjenjačnici.

Novčanica evra više traži se i u Bijeljini, ali u tamošnjoj mjenjačnici kažu da evra već danima nema.

– Narod se očigledno uplašio pa podiže ušteđevinu iz banke i uglavnom novac pretvaraju u evre, ali novčanica u toj valuti skoro i da nema – kazali su u jednoj bijeljinskoj mjenjačnici.

Ekonomista Aleksandar Ljuboja za “Glas Srpske” ističe da je povećana potražnja za evrom i švajcarskim frankom odraz panike kojoj su građani podložni usljed velikog uticaja pojedinih medija koji zbog senzacionalizma plasiraju svakakve informacije.

– Nije to slučaj samo kod nas i u regionu, već širom svijeta. Uvijek uz neku nevolju ide i rast vrijednosti švajcarskog franka i dolazi do veće potražnje za tom valutom. Smatram da je povećana potražnja za evrom i frankom pretjerivanje izazvano sukobom u Ukrajini, te potezima atlantista i Anglosaksonaca kojima je krajnji cilj da i tu nesreću materijalizuju kroz povećanje cijena pojedine robe koju su prethodno nabavili po nižoj cijeni. Kada se sve to dolije na ulje medija, dobijete paniku koja nema osnova – rekao je Ljuboja.

Naglasio je da je promjena novca iz domaće valute u evro besmislena.

–  Imamo specifičnu situaciju s valutnim odborom, gdje postoji adekvatna količina strane valute koja garantuje vrijednost domaće valute – rekao je Ljuboja. Dodao je da je evro stabilan onoliko koliko gospodari ekonomije i politike to žele.

Ljuboja je istakao da probleme možemo očekivati na jesen jer Ukrajina, kao jedna od najvećih žitnica, dugo neće biti u stanju da isporučuje količinu pšenice koju je inače isporučivala.

Zlato i nekretnine

Aleksandar Ljuboja je kazao da građani u strahu od inflacije i stagflacije koja nas očekuje pokušavaju da sačuvaju ono što imaju.

– Oni koji imaju veću količinu novca kupuju nekretnine i zlato, koje je poskupjelo za 30 odsto u odnosu na prethodni mjesec. Rast cijene zlata je jedan od indikatora da postoje nestabilnosti u svijetu – rekao je Ljuboja.