Početna BiH SJEDNICA VLADE RS Redovni studenti mogu da odahnu, školarina ostaje ista

SJEDNICA VLADE RS Redovni studenti mogu da odahnu, školarina ostaje ista

Vlada Republike Srpske odlučila je na današnjoj sjednici da se neće mijenjati visini školarine za redovne studente na studijskim programima prvog i drugog ciklusa studija na javnim visokoškolskim ustanovama za akademsku 2022/23. godinu.

Resorno ministarstvo je u najvećoj mjeri uvažilo prijedloge visine školarina koje su dostavile javne visokoškolske ustanove, te su školarine za sve studijske programe određene na nivou školarina iz prethodnog perioda, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

– Visina školarina u Republici Srpskoj nije se mijenjala u posljednjih 10 godina i daleko su najniže u odnosu na okruženje” – navodi se u saopštenju.

U skladu s važećim Zakonom o visokom obrazovanju i ranijim odlukama Vlade Republike Srpske, ovom odlukom je predviđeno da plaćanja školarine budu oslobođeni svi redovni studenti prvog i drugog ciklusa studija koji su prvi put upisali prvu godinu prvog i drugog ciklusa studija na javnim visokoškolskim ustanovama, počevši od akademske 2020/21. godine.