Prva tačka je Informacija o zaključcima Narodne skupštine usvojenim 10. decembra 2021. godine, a odnosi se na poziv srpskom sudiji Ustavnog suda BiH da se povuče i na taj način onemogući njegovo djelovanje, zaključeno je na Kolegijumu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će Srpska povući srpskog sudiju iz Ustavnog suda BiH, jer je ta institucija postala antiustavna.

Druga tačka je Informacija o skupštinskim zaključcima od 17. februara 2020. godine o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH.

Mandat je prestao Tamari Evđić i Denisu Šuliću. Na početku sjednice poslanici Saša Dragić /SNSD/ i Milka Savić /SDS/ položili su svečanu zakletvu čime su postali novi poslanici.

Početak sjednice obilježila je galama između Nebojše Vukanovića i Nenada Stevandića zbog nedolaska predsjednika RS Milorada Dodika na istu, iako ju je inicirao.

Stevandić je replicirajući poslaniku Nebojši Vukanoviću na pitanje zašto sjednici parlamenta ne prisustvuje predsjednik Republike Srpske rekao je da Dodik nije predlagač sazivanja posebne sjednice parlamenta Republike Srpske već 29 narodnih poslanika.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić obrazložio je danas, na posebnoj sjednici Parlamenta, Informaciju o zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske od 17. februara 2020. godine o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH i Informaciju o zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske usvojenim 10. decembra 2021. godine.

Žunić je rekao da se Ustavni sud BiH od ustavobranitelja transformisao u ustavotvorca i tako postao faktor destabilizacije, a pravnim aktima stavio se iznad svojih ovlašćenja i postao političko oružje za razgrađivanje pravnog poretka Republike Srpske.

On je istakao da jedna od najvažnijih odluka – pokušaj Ustavnog suda BiH da ukine 9. januar kao Dan Republike Srpske, predstavlja primjer izvrtanja istorijskih činjenica i kreiranja odgovornosti za građanski rat u BiH.

Žunić je podsjetio da je Narodna skupština na posebnoj sjednici, održanoj 17. februara 2020. godine, donijela zaključke o Informaciji o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH, kojim pored ostalog NSRS obavezuje sve institucije Srpske da ne prihvataju i ne sprovode bilo kakve buduće antidejtonske odluke Ustavnog suda BiH.

Žunić je rekao da su nadležnosti Ustavnog suda BiH propisane Ustavom, po kome je ovaj sud imao izvorno šest nadležnosti.