Početna Prijedorski region Siva ekonomija i nelojalna konkurencija

Siva ekonomija i nelojalna konkurencija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovih dana čitamo na raznim portalima o nekakvim novim pravilima ugostitelja zbog straha od kazni raznih inspekcija, a povodom, kako se kaže, donošenja torti na razne proslave iz kućne radinosti i neregistrovanih poslovnih subjekata, te nelegalnog rada raznih animatora, fotografa, dekoratera, itd.

Priča dalje kaže da ima veliki broj žena koje torte, a i ostale delicije, već dugi niz godina prave u kućnoj radinosti, u sumnjivim sanitarno-tehničkim uslovima, oglašavaju se na društvenim mrežama i sasvim lijepo žive od toga.

Ali priča ne kaže da te žene sve što zarade stave u svoj džep. A državi ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ne samo one, da ne bude zabune. Ista scena je i sa frizerima, mesarima, limarima, zidarima, tesarima, električarima, mehaničarima, taksistima, cvjećarima, piljarima, zlatarima, knjigovođama, završnim radovima u građevinarstvu, itd.

Široka je lepeza onih koji rade u sivoj zoni i nanose veliku štetu kako državi tako i onim registrovanim preduzetnicima.

I ne samo njima.

Možda je bolje reći pošto je za mnoge ”država”,  apstraktna kategorija  da se najveća šteta nanosi penzionerima, zdravstvenom i obrazovnom sistemu i ljudima u stanju socijalne potrebe, kao i ukupnosti razvoja društva.

Zato je vrlo važno konstantno podizati svijest građana i potrošača o potrebi uzimanja fiskalnih računa, kao i veće poštovanje onih koji svoj posao rade legalno, pošteno i odgovorno.

Potrebno je istaći da je siva ekonomija ili neformalna ekonomija rak-rana ovog društva, a da osnovu za sistemski i sistematski rad na njenom suzbijanju nalazimo u političkom opredjeljenju vlade prezentovano kroz set reformskih zakona iz 2016-te godine kao i u memorandumu o zajedničkim politikima vlade i poslovne zajednice.

Nosioca ovih aktivnosti kao temeljni stub moraju biti kontrolno-inspekcijski organi uz veliku i nesebičnu pomoć svih institucija kao i samih građana.

I na kraju ističemo da je upravni odbor područne ZPK Prijedor u maju 2018-te godine organizovao okrugli sto na temu ”Siva ekonomija i nelojalna konkurencija”, nakon čega su donešeni sledeći zaključci:

 

 

 

 

 

Upravni odbor

područne ZPK Prijedor

ASHA prodaja vozila