Početna Lifestyle Sitne roditeljske laži nisu dobre

Sitne roditeljske laži nisu dobre

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje je otkrilo da su najviše djeci lagali oni roditelji koji su svoje malene i najviše uvjeravali da je laganje loše.

Iako djecu uče da je u životu važno biti iskren, većina roditelja svojoj djeci govori laži, otkrilo je američko istraživanje u kojemu je učestvovalo 127 roditelja.

Iskrenost je vrlo složeno područje koje djeca moraju naučiti, a roditeljima je to teško. Roditelji bi morali ozbiljno razmisliti o svome ponašanju i zapitati se u kojim situacijama trebaju lagati djeci i trebaju li uopće lagati. Iako roditelji imaju brojne razloge zbog kojih lažu djeci, pokazalo se da su ipak dva motiva dominantna: utjecaj na dječije ponašanje i potreba da se djeca bolje osjećaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među bezazlenije laži ulazi uvjeravanje djece da postoji Djed Mraz, ali postoje i laži koje djeci štete. Riječ je o neistinama koje se djeci govore kada ne žele pojesti određenu hranu pa ih se plaši čudovištima koja će doći po njih. Štetne laži su i one koje manipuliraju dječijim emocijama, a događaju se kada neko blizak umire pa se djecu želi zaštititi i govore im se besmislene stvari.

Apsurd je što bez obzira na svoje ponašanje roditelji ipak žele naučiti djecu da je iskrenost važna u životu. Žele im prenijeti poruku da je laganje loše. Istraživanje je otkrilo da su djeci najviše lagali oni roditelji koji su svoje malene i najviše uvjeravali da je laganje loše.

Stručnjaci navode da je jasno da roditelji ne mogu uvijek biti iskreni, ali napominju da bi se ipak trebali više potruditi kako bi djeca razvijala

ASHA prodaja vozila