Početna Vijesti Širom Evrope padaju temperaturni rekordi, evo što nas čeka u januaru i...

Širom Evrope padaju temperaturni rekordi, evo što nas čeka u januaru i februaru: “Ovo se nije dogodilo – nikada!”

Nakon hladnog početka klimatološke zime u velikom dijelu Evrope, vremenska slika se već oko Božića promijenila. A zatim je na kraju Stare i početkom Nove godine u Evropi zavladalo proljetno vrijeme. Tako je prvog dana januara u Korbielowu u Poljskoj izmjereno 19, u češkom Javorniku 19, 6, a u Eindhovenu u Nizozemskoj 16,9 Celzijevih stepeni

– Upravo smo promatrali najtopliji dan prvi dan januara zabilježen za mnoge zemlje u Evropi. Zaista bez presedana u modernim zapisima. Mnogi rekordi se ruše velikim razlikama.

Intenzitet i opseg topline u Evropi trenutno je teško pojmiti. Varšava u Poljskoj upravo je oborila svoj siječanjski rekord za više od pet Celzijusovih stepeni. Bilbao u Španiji uspio je dosegnuti nevjerovatnih 24,9 Celzijusovih stepeni, ovo je više kao dan u julu! Ima previše zapisa za brojanje. Mnoge zemlje postavljaju nove nacionalne rekorde za najtopliji janaurski dan. Ovo je ekstremni vremenski događaj sa savršenim uzorkom za isporuku pretjerane topline. Međutim, toplija klima čini ove rekorde mnogo lakšim za obaranje. Neke od margina ovdje su zaista zapanjujuće – zapisao je na Facebooku poznati škotski meteorolog dr. Scott Duncan naglasivši da su temperature u velikom dijelu Evrope 10 do 15 Celzijusovih stepeni više od uobičajenih za ovo doba godine..

Iako iznimno toplo vrijeme ne veseli one koji uživaju u zimskim radostima, mnogim Evropljanima smanjiće račune za grijanje.

– U normalnim vremenima neuobičajeno blago vrijeme bilo bi neumitno loša vijest: još jedan znak globalnog zatopljenja. Ali upravo sada, toplina – i relativno jak vjetar – dobra je vijest za kontinent koji se bori s energetskom krizom. To znači da će biti puno manje potražnje za plinom i strujom plus više energije vjetra. S njim dolaze niže cijene. Gubitnik je ruski predsjednik Vladimir Putin – smatra Javier Bias, kolumnist Bloomberga koji se bavi energetikom.

“Najnoviji prognostički izračuni za nastavak zime – januar i februar – u Hrvatskoj i bližoj okolici sve manje su optimistični za one željne dugotrajnije hladnoće i snijega, ali naravno, promjene su još moguće, posebice kod dugoročnih prognoza”, navodi u Meteo kutku HRT-a poznati meteorolog Zoran Vakula.

“Ono što je (gotovo) sigurno – od srijede nam neće biti tako rekordno toplo kao što je bilo potkraj prošle godine i početkom ove. Štoviše, u sljedećem tjednu vrlo vjerojatno će se barem neki u hrvatskim kontinentalnim krajevima suočiti s temperaturnim “minusima”, uglavnom jutarnjim.

A dolaskom hladnijeg vremena povećava se i vjerojatnost snijega, osobito u gorju, i to možda već potkraj sljedećeg vikenda?! Naravno, pouzdanije i detaljnije prognoze tek slijede”, naglasio je Vakula, prenosi Jutarnji list.