Početna Crna hronika SIPA otkrila veliku labaratoriju marihuane, uhapšeno više osoba

SIPA otkrila veliku labaratoriju marihuane, uhapšeno više osoba

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), rano jutros, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Austrije i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije, te uz pomoć policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, započeli su realizaciju međunarodne policijske akcije kodnog naziva „Damar“.

Akcija je usmjerena na prikupljanje dokaza o izvršenju krivičnog djela „Organizovani kriminal“ iz člana 250., u vezi sa krivičnim djelom „Neovlašteni promet opojnim drogama“ iz člana 195. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U toku su pretresi stambenih i poslovnih objekata, pokretnih stvari i lica na šest lokacija na području Bijeljine i Vukosavlja.

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni u periodu od aprila do septembara 2018. godine, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, osnovali organizovanu kriminalnu grupu radi proizvodnje i krijumčarenja opojne droge marihuane i njenog derivata skanka iz Bosne i Hercegovine u Republiku Austriju.

U dosadašnjem toku aktivnosti koje se izvode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, slobode su lišena tri lica i otkrivena laboratorija sa vještačkim uslovima za uzgoj marihuane.

O rezultatima akcije javnost će biti naknadno informisana.

(Fokus)

 

cera - SIPA otkrila veliku labaratoriju marihuane, uhapšeno više osoba