Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su uhapsili su Vinka Radovića (1959. godište) i Petka Panića (1952. godište), rođene u Zvorniku, državljane BiH, koji su osumnjičeni za ratne zločine.

Uhapšeni su po nalogu tužitelja Tužilaštva Bosne i Hercegovine na području Graničnog prijelaza Zvornik i Graničnog prijelaza Karakaj, a preuzeti od Granične policije BiH.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti prebačeni u Tužilaštvo BiH, gdje će biti predati postupajućem tužitelju.

Osumnjičeni Radović, kao predstavnik nekadašnjih civilnih i vojnih vlasti u Zvorniku i osumnjičeni Panić, kao zamjenik komandira policije u Zvorniku, u proljeće 1992. godine, terete se da su sudjelovali u sistemskom progonu više hiljada civila bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Đulići, Klisa i okolnih mjesta.

Terete se za nezakonito razdvajanje, zlostavljanje i zatočenje oko 700 muškaraca i dječaka, u dobi od 16 do 70 godina, prilikom kojih su počinjena i ubojstva nekoliko osoba, a koji su odvedeni u nezakonito zatočenje u Tehničko-školski centar u Karakaju.

Prilikom progona stanovništva, vršeno je pljačkanje civila, otimanje novca i dragocjenosti, otimanje traktora, vozila i drugih dobara, nakon čega je preostalo stanovništvo upućeno na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH u Kalesiji.

Osumnjičeni se terete za kazneno djelo “Zločini protiv čovječnosti iz članka 172. Kaznenog zakona BiH”.

“Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj uputit će Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora, zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.