Početna Vijesti Sindikalci od ministra zdravlja traže da kazni ustanove koje krše KOLEKTIVNI UGOVOR

Sindikalci od ministra zdravlja traže da kazni ustanove koje krše KOLEKTIVNI UGOVOR

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti zdravstva u Srpskoj više puta je mijenjan i dopunjavan, ali pojedine njegove odredbe su i dalje nedorečene i neprecizne.

Zato imamo ovaj koji nije u potpunosti primjenjiv u javnim zdravstvenim ustanovama, zbog čega je nelogično to što su njegovi potpisnici produžili rok važenja pomenutog ugovora, saopštili su iz Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS.

Podsjećaju da su 4. jula ministar zdravlja i Sindikat zdravstva i socijalne zaštite RS zaključili sporazum o produženju roka važenja PKU do 2. septembra 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Naš Izvršni odbor je razmatrao  ovo pitanje i članovi su jednoglasni u ocjeni da su ovakve  radnje ministra zdravlja i pomenutog sindikata u potpunosti neprihvatljive – kaže predsjednik Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS Željko Šukalo.

Naglašava da su potpunim neprimjenjivanjem odredbi o uvećanju osnovne plate radnika i odredbe koja je u vezi sa isplatom naknade troškova prevoza kod dolaska na posao i povratka sa posla radnika, grupo narušena prava radnika u ovoj oblasti.

– Zbog toga su radnici prinuđeni da zaštitu svojih prava traže kod Agencije za mirno rješavanje radnih sporova i nadležnih sudova u RS. Zbog svega navedenog tražimo da ministar zdravlja preduzme sve zakonom dozvoljene mjere radi potpune primjene PKU, uključujući i izricanje određenih mjera poslodavcima koji krše njegove odredbe, te da u što kraćem vremenskom periodu, shodno odredbama Zakona o radu, pokrene pregovore sa reprezentativnim sindikatima u ovoj oblasti radi zaključivanja novog kolektivnog ugovora – poručuje Šukalo.

(Srpskainfo)

ASHA prodaja vozila