Početna Zdravlje Šetnjom protiv povišenog pritiska

Šetnjom protiv povišenog pritiska

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pola sata lagane šetnje svakog jutra korisno je za smanjenje povišenog krvnog pritiska, koliko i lijekovi, pokazala su istraživanja.

Stručnjaci sa Univerziteta Zapadne Australije su otkrili da ovakva aktivnost ima zaštitni efekat tokom ostatka dana.

Oni su pratili 67 starijih odraslih osoba i otkrili da 30 minuta laganog hoda ujutro pomaže da se snizi krvni pritisak tokom dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– I za muškarce i za žene, stopa smanjenja krvnog pritiska nakon vježbanja i pauze u sjedenju približila se onoj koja se može očekivati od ljekova za pritisak u ovoj populaciji – rekao je vodeći istraživač Majkl Viler.

Visok krvni pritisak naziva se još i “tihi ubica” jer simptomi često ostaju nezapaženi sve dok ne bude prekasno, prenio je The Sun.

– Kako se procenat onih koji imaju prekomjernu težinu sa povišenim krvnim pritiskom povećava sa godinama, usvajanje strategije koja bi uključivala kombinovanje vježbi sa pauzama u sjedenju može biti važno za kontrolu i sprječavanje razvoja visokog krvnog pritiska – ocijenio je Viler.

Britanska fondacija za srce pozdravila je studiju, objavljenu u časopisu Hipertenzija, ocijenivši da je 30 minuta jutarnje vježbe dobro i za mentalno zdravlje.

– Ova studija podržava ogroman broj dokaza koji pokazuju da redovna fizička aktivnost može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i pomoći da se smanji rizik od srčanog i moždanog udara – rekla je viša kardiološka sestra u britanskoj fondaciji Kris Alen.

Ovo je druga studija australijskih stručnjaka. U prvoj je otkriveno da 30 minuta intenzivnog vježbanja uveče ne utiče na spavanje – ali može pomoći da se smanji glad.

Ta studija, objavljena u časopisu Eksperimental pokazala je da fizička aktivnost noću nije uticala na spavanje.

Kako je objavljeno u studiji, večernja vježba je takođe rezultirala većim smanjenjem hormona koji stimuliše glad u poređenju sa vežbanjem ranije u toku dana.

(The Sun)

ASHA prodaja vozila