Početna Prijedorski region SESTRE BUDIMLIĆ IZ PRIJEDORA: Zajedno do izuzetnih uspjeha u svijetu fizike

SESTRE BUDIMLIĆ IZ PRIJEDORA: Zajedno do izuzetnih uspjeha u svijetu fizike

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je živjeti sa dva fizičara, najbolje znaju u porodici sestara Hane i Selme Budimlić iz Prijedora, koje ovu nauku, zajedno sa matematikom, imaju u malom prstu. Njihovo znanje potvrđeno je brojnim nagradama na takmičenjima.

Složene matematičke zadatke Selma je rješavala još u osnovnoj školi, a sada je, kao gimnazijalku, više interesuje fizika. Krenula je stopama svoje starije sestre Hane, inače učenika generacije prijedorske Gimnazije i brucoša Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.

“Ono što me fascinira kod fizike i matematike jeste mogućnost da se na veliki broj načina dođe do istine i tačnog rješenja. Fiziku sam posebno zavoljela u srednjoj školi, jer ona objedinjuje dvije komponente, matematičku i logičku, te kao takva ima realnu i vidnu primjenu u svijetu u kojem živimo. Istina je da poznavanjem zakona fizike, uobličenih matematičkim izrazima, imate priliku da shvatite sve pojave i fenomene koji vas zanimaju, što je mene posebno privuklo”, kaže Selma, koja je ove godine osvojila bronzanu medalju na “Novembarskom kampu fizike” u Sarajevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vršnjacima poručuje da u svijet nauke ne uplove sa bilo kakvim predrasudama o tome koliko je teško i mučno se time baviti, već da odaberu oblast koja ih zaista interesuje, te da se tome posvete i daju maksimum. Kako kaže, interesovanje je preduslov uspjeha u bilo čemu, pa i u fizici.

Sestra Hana joj je važan uzor u životu, ali isto tako i velika podrška.

“Slobodno mogu reći da sam imala izrazitu prednost, jer sam uvijek nju mogla pitati za bilo kakve nejasnoće u vezi sa gradivom. Ona mi je prva i pokazala svu ljepotu fizike, te smo, naravno, zajedno učile i vježbale”, priča Selma.

Hana je uspješan student Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, a gimnazijske dane u Prijedoru pamti, prije svega, po prijateljima koje je stekla, a naravno i po mnogo uloženog rada i truda kako bi se ostvarili dobri rezultati.

“Gimnazija je škola sa velikim brojem talentovanih učenika i zato je posebna čast biti odabrana za učenika generacije. To je mi je dalo dodatni vjetar u leđa i motivaciju da budem još bolja”, kaže Hana i dodaje da joj je drago što je sestra Selma nastavila njenim putem u istoj školi.

“Vrlo mi je drago što sestra dijeli moju ljubav prema fizici i uvijek nam je lijepo kada zajedno vježbamo, jer neke oblasti bolje idu njoj, a druge meni, tako da možemo pomoći jedna drugoj i na taj način najbolje savladati određeno gradivo”, priča ona i dodaje da joj sada nedostaje njihov zajednički rad, od kada živi u Sarajevu.

Kaže da je ljubav prema fizici prirodna svim ljudima, jer još kao djeca želimo da saznamo što više o načinu na koji svijet funkcioniše. Ipak, čini joj se da se mnogo učenika prepadne računskog dijela fizike i da im zbog toga fizika i nije baš omiljeni predmet.

“Svakako je suština fizike u razumijevanju prirodnih pojava, a taj računski dio uglavnom služi za dokazivanje teorija i primjene zakona fizike u praksi. Upravo ta mogućnost, da se uz poznavanje zakona fizike mogu objasniti pojave iz svakodnevnog života, jeste ono što je mene fasciniralo i podstaklo da više vremena posvetim fizici. Matematika je tu kao oruđe koje nam je potrebno da bismo uobličili zakone fizike i primjenjivali ih. Zbog toga je dobro poznavanje matematike potrebno i svakom fizičaru”, kaže Hana.

Ona je sada uspješan student na smjeru automatike i elektronike. Kaže da joj je ovaj smjer dobra osnova za nastavak školovanja u oblasti robotike, kojom bi voljela da se bavi u budućnosti.

Pored velikog odricanja i rada, sestre ipak nađu vremena za sebe. Brojna takmičenja donijela su im niz nagrada i priznanja, ali i prijateljstva sa vršnjacima koji dijele slična interesovanja. To nije sve – odlično igraju šah, volonteri su Crvenog krsta… Jedna drugoj su oslonac, a obje uzor vršnjacima.

opcija.net

ASHA prodaja vozila