Početna Magazin Šest loših navika koje vam svakodnevno uništavaju život, a da niste ni...

Šest loših navika koje vam svakodnevno uništavaju život, a da niste ni svjesni

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SVI BISMO željeli biti sretniji, no mnogi od nas nisu svjesni malih navika koje ih svakodnevno čine nesretnijima, a nije ih teško promijeniti. Brightside je objavio popis stvari koje nas čine nesretnima na dnevnoj bazi koje biste trebali prestati raditi što prije.

1. Stalno sjedite

Danas je sjedilački način života postao uobičajen pa često i ne primijetimo koliko se malo krećemo. Dane provodimo u uredu, s posla se vozimo sjedeći u automobilu ili javnom prijevozu, a večeri najčešće provodimo gledajući televiziju ili sjedeći pred računalom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez kretanja opada nam razina endorfina i drugih hormona koji su zaslužni za dobro raspoloženje. Već trideset minuta šetnje dnevno ili vježbanje dvaput tjedno mogu vam pomoći da se osjećate energičnije i zadovoljnije, bez obzira na okolnosti.

2. Cijele dane provodite u zatvorenom prostoru

Većina poslova se obavlja u zatvorenim prostorima, što znači da već osam sati na dan provodite u uredu ili kod kuće. No, kina, restorani, kafići i slična mjesta na kojima mnogi provode slobodno vrijeme također nemaju pozitivan utjecaj.

Provedete li nekoliko sati na dan vani, istražujući nova mjesta, postat ćete sretniji i samopouzdanje će vam porasti. Psiholozi ovu metodu nazivaju “terapija avanture”. Bez obzira nalazite li se u drugoj zemlji ili u drugom kvartu, otkrivanje novih stvari učinit će vas sretnijima.

3. Ne obraćate pozornost na stvari oko sebe

Bitno je da obraćamo pozornost na to kako doživljavamo stvari koje nam se događaju. Zamislite dvije osobe koje moraju pospremiti kuću. Jedna je ljuta jer je čeka naporno čišćenje, a radije bi negdje izašla, dok je druga sretna što ima malo vremena za sebe i za pospremanje.

U prvom slučaju, osoba će biti ljuta i umorna, dok će drugoj sve teći opuštenije. Pokušajte uživati u sadašnjem trenutku i ne dopustite da vam razmišljanje o nečem drugom pokvari raspoloženje.

4. Samo konzumirate stvari

Da bi nam život bio smislen i sretan nije dovoljno da samo uzimamo. Davanje čini da se osjećamo bitnima i zadovoljnima. Čak i najmanja sitnica vam može pomoći da se osjećate dobro. Kupite nekome mali poklon kako biste ga razveselili ili okrečite zid umjesto da se izležavate pred televizorom i odmah ćete se osjetiti korisnijima.

5. Izolirate se od drugih ljudi

Čak i ako volite sami provoditi vrijeme i imati svoj mir, svakom od nas je potrebno da se osjećamo povezani s drugim ljudima. Ovo ne moraju biti samo vaši bliski prijatelji i članovi obitelji, već vas i druženje s ljudima koji imaju slične interese može osloboditi stresa i podići vam samopouzdanje. Zaigrajte neki timski sport ili se učlanite u neki klub u brzo ćete uvidjeti koliko vam povezanost s grupom i osjećaj pripadnosti donosi veselja.

6. Ništa ne stvarate

Znanstveno je dokazano da bavljenje nekim kreativnim hobijem pomaže u borbi s depresijom, smanjuje stres i popravlja raspoloženje. Koga briga što ne znate slikati ili pjevati, umjesto toga možete brinuti o cvijeću, šivati ili dekorirati kuću.