Početna Svijet Šest ključnih načina na koji se korona virus prenosi

Šest ključnih načina na koji se korona virus prenosi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ste pozitivni na korona virus, najveća vjerovatnoća je da se to dogodilo direktnim kontaktom sa zaraženom osobom. Svjetska zdravstvena organizacija, međutim, ukazuje i na istraživanja kojima su razmatrani i drugi načini prenosa.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je na svom sajtu informacije o prenošenju korona virusa dobijenih iz različitih studija.

Podsjeća da ovaj virus mogu da prenose ne samo oni sa simptomima, već i asimptomatski slučajevi – oni su još opasniji jer često ni ne znaju da su zarazni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prenos direktnim kontaktom nije jedini način prenosa korona virusa.

  1. Prenos kontaktom

Korona virus može da se prenese direktnim, indirektnim ili bliskim kontaktom (manje od jednog metra razdaljine) sa osobom koja je zaražena, odnosno kapljičnim putem.

To se može desiti kada neko kine, kada se zakašlje, dok govori ili pjeva. U tim situacijama u opasnosti ste od zaražavanja ako kapljice doću do vaših očiju, nosa ili usta.

  1. Prenos vazdušnim putem

Do prenosa putem vazduha može doći kada se kapljice sa korona virusom povežu sa aerosolima. To može da se dogodi tokom medicinskih intervencija, tokom kojih se oslobađaju aerosoli, i to u zatvorenom prostoru u kom je ventilacija loša.

Dosad je sprovedeno više različitih istraživanja na ovu temu i tek treba da budu potvrđeni nalazi. Da je ovakav način prenosa korona virusa moguć, sugerišu i zaražavanja tokom horskih proba, u restoranima, u fitnes centrima. Ipak, i drugi načini prenosa mogu to da objasne. Svakako, i Svetska zdravstvena organizacija, nakon što već mjesecima na ovakav način prenošenja viruisa upozoravaju naučnici širom sveta,priznala je da se pojavljuju dokazi o prenosu Kovida-19 putem vazduha ali i zatražila dodante dokaze za tako nešto.

  1. Prenos preko kontaminiranih površina

Kapljice koje izbace zaraženi mogu da kontaminiraju i različite površine i predmete. Te površine mogu biti zarazne od nekoliko sati do nekoliko dana, u zavisnosti od temperature, vlažnosti i tipa površine. Ako dotaknete te predmete, a potom nos, usta ili oči, možete da se zarazite. Zato treba prati ruke redovno!

Iako je RNK virusa pronađen u nekim od uzoraka majčinog mlijeka, on nije izolovan. Zbog toga SZO i dalje preporučuje majkama da doje djecu, piše Blic.

  1. Prenos sa životinje na čovjeka

Dosad prikupljeni dokazi pokazuju da je nastanak ovog virusa povezan sa betakoronavirusima koje imaju slijepi miševi, mada se još ne zna kako je od njih došao do ljudi.

Trenutno se istražuje i mogućnost prenosa sa čovjeka na druge sisare, poput pasa i mačaka. Ipak, ostaje nejasno da li životinje predstavljaju opasnosti za ljude.

ASHA prodaja vozila