Početna BiH Šeranić: Taj kolektivni imunitet će nas dočekati već sa oktobrom

Šeranić: Taj kolektivni imunitet će nas dočekati već sa oktobrom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da zdravstveni sistemi Republike Srpske i Federacije BiH sarađuju u borbi protiv novog virusa, kao i da komunikacija i međusobna pomoć postoje koliko je to moguće.

Šeranić je rekao da se u Republici Srpskoj, gdje je prvi slučaj zaraze virusom korona registrovan 5. marta u Banjaluci, trenutno sedam osoba nalazi na respiratoru, te da su sve bolnice dobile jasna uputstva kako da obezbijede prostor da bi mogle preuzeti liječenje onih kojima zatrebaju respiratori.

On je naglasio da je suština u izravnjavanju epidemiološke krive i onemogućavanju velikog pritiska na bolnice u jednom trenutku, što radi i Srpska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o prvobitnoj namjeri Velike Britanije da formira kolektivni imunitet, ali kasnije, ipak, uvela restriktivnije mjere, Šeranić smatra da je koncept kolektivnog imuniteta bio hod po ivici.

“U suštini, svako procjenjuje svoj sistem, svoje građane i gleda kako na najbolji način može da odgovori na epidemiju. Taj kolektivni imunitet će nas dočekati već sa oktobrom i nekom narednom sezonom, i to je neminovno”, rekao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, i Britanija se okrenula restriktivnijim mjerama unutar zajednice, te je ostala samo Švedska koja se lomi između ova dva koncepta – kolektivnog imuniteta i restriktivnijih mjera.

“Sa aspekta načina širenja virusa, njegovih karakteristika, nas samih ovakvih kakvi smo, mislim da su restriktivne mjere sigurno mnogo bolji koncept i da treba da ih se držimo i zajedno sprovodimo”, naglasio je Šeranić.

ASHA prodaja vozila