Početna BiH Šeranić: Rast broja zaraženih rezultat slabijeg poštovanja mjera

Šeranić: Rast broja zaraženih rezultat slabijeg poštovanja mjera

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je večeras da je povećanje broja zaraženih virusom korona za dva do tri odsto u posljednja dva dana u Srpskoj, rezultat slabijeg poštovanja propisanih mjera, a ne njihovog ublažavanja.

Šeranić je naglasio da rezultati i praksa pokazuju da najviše pozitivnih lica na virus korona bude otkriveno između petog i osmog dana od kontakta s virusom, tako da se lako može doći do zaključka da su se ta lica zarazila prošle sedmice kada je i primijećeno da građani slabije poštuju propisane mjere koje se odnose nošenja lične zaštitne opreme na javnim mjestima i izbjegavanje okupljanja na jednom mjestu.

“Mislim da je to na jedan način uzelo danak svemu ovom što u zadnja dva dana imamo u Republici Srpskoj, a ne ublažavanje mjera”, rekao je Šeranić za Federalnu televiziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šeranić je naglasio da Republika Srpska ima aktivan pristup traženju potencijalno oboljelih, koje pomaže da se onemogući širenje virusa u većoj mjeri nego što bi to trebalo da se desi.

“Prije svega mislim na broj lica koja su potencijalno zaražena u zdravstvenim ustanovama i u staračkim domovima. Mi ćemo nastaviti ovim tempom i nadam se da ćemo narednim mjerama koje se odnose na današnje donošenje nove uredbe sa zakonskom snagom /sankcionisanje lica koja ne poštuju mjere/, uspjeti da na neki način spriječimo dalje širenje virusa u Republici Srpskoj”, naveo je Šeranić.

On je pojasnio da su putem ove uredbe napraljene izmjene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u dva segmenta.

“Jedan segment odnosi se na to na koji način da iskontrolišemo ponašenje, odnosno poštovanje samih mjera u okviru vanrednog stanja ili vanredne situacije. Prije svega tu mislim na one aktivnosti koje će raditi MUP i komunalna policija u smislu pokretanja prekršajnog naloga”, ukazao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, drugi segment uredbe predvidio je ponašanje i mogućnost kako da se kreira život poslije epidemije, kako bi bio smanjen rizik njenog povratka, čime nije samo obuhvaćena trenutna situacija, nego je napravljen i korak dalje.

Srna

ASHA prodaja vozila