Početna BiH Šeranić objasnio šta znači kada u danu imamo manje pozitivnih uzoraka

Šeranić objasnio šta znači kada u danu imamo manje pozitivnih uzoraka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj novozaraženih virusom korona u RS, koji se saopšti svaki dan, trenutno ne znači mnogo epidemiološki, u smislu da može da se kaže da smo nešto optimističniji ili nismo, jer one su rezultat uzoraka sa terena, ističe ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

Kako objašnjava, još smo u fazi epidemije, a i dalje će se pratiti rezultati.

– Ali ono što je svakako dobro jeste da kad uradimo ove uzorke, kao što je bio i današnji slučaj, kada imamo manje pozitivnih slučajeva, to znači da su kontakti lica koja su bila pozitivna negativni i da treba da ih na određeni način i dalje ispratimo – kaže Šeranić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Institut za javno zdravstvo, dodaje, radi analizu svih uzoraka koji dolaze sa terena, dok u UKC RS rade analizu svih onih koji su iz te ustanove i čekaju hospitalizaciju, imaju simptome, te jedan dio ljudi iz populacije, prije svega iz Banjaluke.

– Tako da kada imamo rezultate UKC uobičajeno je broj lica koja su pozitivna i veći, što je i za očekivati, s obzirom na to da se radi o osobama koje već imaju simptome na korona virus. Kada radi Institut, radi se ciljano o kontaktima koji se nalaze u populaciji i pozitivna su na korona virus. Dakle, brojke koje imamo direkno su vezane  za strukturu samog uzorka koji uzimamo na terenu – objašnjava ministar.

Po trenutnoj stukturi, u RS od ukupno 274 potvrđenih slučajeva virusa korona, više muškaraca – 150, a žena je 124 potvrđena slučaja.

Po starosnoj strukturi, prednjače osobe od 30 do 65 godina starosti kojih ima 182. Mlađih od 15 godina imamo trenutno osam, između 15 i 30 godina imamo 48 osoba.

– Dobro je da imamo što manje lica starijih od 65 godina, a njih je trenutno do 74 godine starosti 21, a od 75 godina i starijih je 15 ukupno. Što se god budemo više držali preporuka i fizičke distance i onemogućavanja da nam virus zarazi osobe starije od 65 godina imaćemo bolju sliku i bolju kontrolu u smislu lica koja mogu da izgube život zbog ovog oboljenja. I dalje je ono što se traži od građana da poštuju preporuke, a moram reći da smo uzorni u tome i treba samo tako da nastavimo – poručuje Šeranić.

srpskainfo.com

ASHA prodaja vozila