Početna Video Selma (24) nastavlja da POMJERA GRANICE “Majci su do porođaja govorili da...

Selma (24) nastavlja da POMJERA GRANICE “Majci su do porođaja govorili da je sve uredu, a rodila sam se bez nogu”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rođena je bez obje noge, iako su doktori njenoj majci govorili tokom trudnoće da je sve uredu i da se beba razvija kako treba. Međutim, Selmu to kroz odrastanje nikada nije sputavalo da u životu ostvari sve što zamisli, piše Azra.

U razgovoru za magazin Azra kaže kako je imala sreću da odrasta u zdravoj sredini, od roditelja i prijatelja do nastavnika i profesora. Iako je osoba s invaliditetom, nije bila stigmatizovana i imala je podršku okoline koja je činila da se nikad ne osjeti drugačijom.

– Motivacija je ključna – poručuje Selma, koja će uskoro magistrirati arhitekturu na Univerzitetu u Travniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prve proteze dobila je kao petogodišnja djevojčica, a sadašnje joj teže sedam kilograma. Postalo joj je teško nositi ih, mišići su slabili, a Selma, koja ne dopušta da je nešto sputava, odlučila je da se informiše i istraži kako da ih ojača.

– Prvi put sam s pet godina osjetila kako je biti kao svako drugi. Inače sam pokretnija bez proteza, bez njih hodam po kući na rukama. Rođena sam tako i s tim živim. Nikad nismo došli do pravog razloga što sam ja rođena ovako. Mami su u trudnoći do poroda govorili da je sve uredu. Ultrazvuk je bio uredu, a onda sam se ja rodila bez obje noge – počinje svoju priču Selma.
Pandemija je sve otežala

Slabosti mišića dodatno je doprinijela aktuelna pandemija virusa korona, te lokdaun koji je uslijedio. Kretanje je bilo ograničeno, a teretane su se počele zatvarati.

Selma govori da je putem društvenih mreža pratila rad fitnes trenera Nedima Babića, koji je, osim dijeljenja savjeta o fizičkim vježbama, fokus stavljao i na motivaciju pojedinca.

– Za vrijeme zaključavanja putem društvenih mreža pratila sam njegov rad nekoliko mjeseci, nakon čega sam mu se odlučila javiti. Stupili smo u kontakt i ja sam došla u Sarajevo na razgovor, poslije kojeg se sve pokrenulo – kaže Selma.

Već četiri mjeseca dolazi iz Travnika u Sarajevo i ne propušta treninge koji, zavisno od intenziteta, traju od sat do sat i po. Kaže i kako je svi pitaju zašto je izabrala baš Sarajevo.

– Na prvu sam nekako kliknula s trenerom. Pošto u Sarajevo ne dolazim svakako na jedan dan, nego na više, zavisno od mogućnosti i slobodnih dana, odlučila sam da ću ovdje trenirati – pojašnjava Selma kojoj je olakšavajuća okolnost što u glavnom gradu ima rodbinu pa joj smještaj u danima treninga nije problem.

Voli rano ustajanje, kazala je, posebno kad je u Sarajevu, jer tako stigne da rasporedi sve obaveze koje ima u toku dana, odradi trening i druži se s prijateljima.
Najbitnije se pokrenuti

Sa Selmom smo razgovarali i o stanju u društvu, apatiji koja je zahvatila mlađe generacije i pitanju koje je uvijek aktuelno – kako se pokrenuti i ostvariti zacrtane ciljeve.

– Što bi trener Nedim rekao, svako sebi mora zadati cilj i najbitnije je da se pokrene. Sjedeći u kući i razmišljajući: „Mogao sam ili mogla sam ovo ili ono uraditi“, ništa nećemo postići. Sve to prati trud, rad, zalaganje, ali i odricanje kojeg ima mnogo. Svaka mlada osoba može nešto postići samo ako se dovoljno potrudi – poručuje Selma.

Kako ističe, motivaciju pronalazi sama u sebi.

– Sve ovo sam počela zato što to meni treba, a da mi možda i nije trebalo, svakako bih se bavila nekim sportskim aktivnostima i trenirala – kaže Selma.

Njen trener Nedim Babić poručuje da ova mlada djevojka svima treba poslužiti kao primjer i motivacija, jer za nju granice ne postoje.

– Selma me je nakon jednog od mojih predavanja kontaktirala putem Instagrama, predstavila mi se i rekla da je rođena bez nogu i da sam je motivisao da se bavi sportom. Pitala je kako bih joj mogao u svemu tome pomoći. Njena poruka je na mene ostavila utisak, vidio sam jednu veliku motivaciju i inspiraciju kod Selme i odmah sam odlučio da joj se javim i da uspostavimo saradnju. Nakon toga je Selma došla u Sarajevo, počeli smo trenirati, a sve ostalo je istorija – kazao je trener Babić.

 

ASHA prodaja vozila