Početna BiH Šefikov “muzej” čuva sjaj starih dana

Šefikov “muzej” čuva sjaj starih dana

Šefik Vojniković iz Starog Majdana već mnogo godina ima neobičan hobi i bavi se prikupljanjem starih predmeta, pa je već sakupio respektabilnu zbirku koje se ne bi postidjeli ni neki muzeji.

Vojniković kaže kako na ovaj način prekraćuje penzionerske dane nakon što je decenijama radio kao električar, najprije u Bosni i Hercegovini, a potom u Austriji, gdje je ostvario zasluženu mirovinu u kojoj sada uživa.

Neke od prikupljenih eksponata izložio je u dvorištu porodične kuće, gdje su dostupni posjetiocima i prolaznicima, a kaže kako mu je namjera da na ovakav način očuva sjećanje na život kakav je nekada bio na ovim prostorima.

“Oduvijek sam bio zaljubljen u prošlost i maštao o tome da budem nastavnik istorije, ali me životna sudbina usmjerila na drugi put. Ipak, ta moja pasioniranost nikada nije prestala i kada sam sve ovo započeo, ljudi su mi sami donosili stare predmete koje su čuvali ili ih namjeravali baciti, jer im nisu trebali. Potom sam obilazio susjedna sela i od tamošnjih domaćina sakupljao starine. Prikupio sam respektabilnu kolekciju svega toga i spreman sam da je ustupim nekoj odgovarajućoj ustanovi ako pokaže želju”, kaže Vojniković.

Dodaje kako je sve predmete brižljivo čistio i popravljao nastojeći im vratiti nekadašnji sjaj i funkcionalnost. U njegovoj zbirci nalaze se stare alatke koje su se u prošlosti koristile u obližnjim rudarskim oknima, nadaleko poznata grnčarija po kojoj su poznata okolna sela, poljoprivredne alatke, drveni plugovi, konjska kola i mnogi drugi predmeti. S obzirom na to da je Stari Majdan u prošlosti bio poznat kao mjesto gdje se vijekovima eksploatisala željezna ruda, u Vojnikovićevoj kolekciji su i neki raritetni eksponati iz rimskog perioda, kao što su stara rudarska lampa i ostaci antičkih alatki pronađeni na obližnjim rudokopima.

Ovaj neobični kolekcionar s ponosom pokazuje glomazni telefonski aparat i kaže da je star više od 80 godina, a ono što je zanimljivo jeste da je ispravan i u funkcionalnom je stanju. Kaže kako se u posljednje vrijeme pročulo za njegovu zbirku i da ga posjećuju brojni radoznalci.

“Pregledaju sve s velikom pažnjom. Često mi kažu da tu ima predmeta kojih se ne bi postidio ni pravi muzej”, s ponosom kaže Vojniković, dodajući kako moramo poštovati prošlost ukoliko želimo graditi vlastitu budućnost.

Nezavisne

ASHA prodaja vozila