Početna Politika Scholz: Moramo aktivno raditi na članstvu Zapadnog Balkana u EU

Scholz: Moramo aktivno raditi na članstvu Zapadnog Balkana u EU

Njemački kancelar Olaf Scholz se obratio danas na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji poručivši da su granice u Evropi nepromjenjive, kao i to da Zapadni Balkan smatra dijelom Evrope.

“Kada kažem Evropska unija, mislim da ona uključuje Zapadni Balkan. Nije dovoljno navesti perspektivu članstva ovog regiona u EU kao strateški cilj, moramo aktivno raditi na tome”, rekao je Scholz, a što je izazvalo aplauz prisutnih.

Govoreći o krizi na istoku Evrope koji je izazvao ruski zahtjev NATO-u da bivše države SSSR-a ostanu van Saveza jer to prema Putinu nije sigurnosno opravdano, Scholz je kazao da se NATO i Evropa zalažu za mir.

Scholz je istaknuo da je sa Putinom imao razgovor o historiji i da ga je ruski predsjednik pitao zašto je NATO bombardovao Jugoslaviju, na šta mu je Scholz kazao da su pokušavali spriječiti genocid.

Osim toga, njemački kancelar je posebno naglasio da je mir u Evropi baziran na principu nepromjenjivosti granica i prihvatanju postojećih država, njihovog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.