Visoki predstavnik Christian Schmidt namjerava večeras nametnuti izmjene Izbornog zakona.

Ovu informaciju je objavila UNA TV, ali i N1, pozivajući se na diplomatske izvore. Istaknuto je da će te izmjene biti drugačije od onih koje je prvobitno planirao nametnuti tokom jula.

Izmjene se odnose na izbor delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Izgledno je da će nakon izmjena broj delegata iznositi 23, dok će za donošenje odluka biti dovoljno 11 glasova, umjesto dosadašnjih šest.

UNA TV je objavila da postoji mogućnost da se ove izmjene retroaktivno primjenjuju.

Navodni prvobitni Schmidtov prijedlog o uvođenju cenzusa u svakom kantonu od tri posto pri izboru delegata izazvao je veliko nezadovoljstvo među strankama sa sjedištem u Sarajevu, dok su ovaj prijedlog podržale stranke s hrvatskim predznakom.

Zbog toga su ispred Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu održani protesti onih kojima je taj prijedlog neprihvatljiv, a za koji smatraju da se njime produbljuju etničke podjele. Navodni prvobitni prijedlog visokog predstavnika bio je prihvatljiv strankama s hrvatskim predznakom, jer su smatrale da će se time riješiti ono što zovu “legitimno predstavljanje naroda”.

Nakon što su održani protesti, Schmidt je poručio da će dati domaćim političarima da još jednom pokušaju postići dogovor o izmjenama Izbornog zakona, ali da ako se to ne desi kroz nekoliko sedmica, da postoji mogućnost da će on te izmjene nametnuti.

Podsjećamo, Schmidt je u međuvremenu nametnuo samo tehničke izmjene Izbornog zakona, za koje je naveo da će njima izborni proces učiniti transparentnijim.