Početna BiH Schmidt upozorio Vučića u vezi BiH i Kosova

Schmidt upozorio Vučića u vezi BiH i Kosova

“Znam da Vučić ima problem na sjeveru Kosova. Savjetujem da se ti problemi ne prenose na Bosnu i Hercegovinu i obrnuto”, kazao je Schmidt.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt izjavio je da savjetuje predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da se problemi sa sjevera Kosova ne prenose na Bosnu i Hercegovinu jer će od toga samo Srbija imati ogromnih problema.

“Znam da Vučić ima problem na sjeveru Kosova. Savjetujem da se ti problemi ne prenose na Bosnu i Hercegovinu i obrnuto”, kazao je Schmidt za bijeljinsku BN televiziju.

On je dodao da svim političkim odgovornim osobama u Bosni i Hercegovini preporučuje da s “važnim susjedom Srbijom ostvatruju kontakte”, ističući da ta saradnja na kraju podrazumijeva i povećanje prometa i trgovinske saradnje.

Schmidt je kazao da se u prethodnom periodu sastajao sa Vučićem i da su “imali pragmatične razgovore o temama koje se odnose na Bosnu i Hercegovinu”, ističući da nikada nisu razgovarali o pojedincima, već, kako je rekao, o poslu, infrastrukturi, saobraćajnicama…

“Jednostavno, stavimo geografsku kartu na sto i gledamo gdje nedostaje kakav put kojim bi se dvije zemlje povezale. Razgovaramo o temi koju Vučić zove ’Otvoreni Balkan’, a ja to nazivam ’Berlinski proces’”, naveo je Schmidt.

On je rekao da je posljednjih sedmica imao i kontakt s premijerkom Srbije Anom Brnabić i da će se uskoro i sastati s njom.