Europarlamentarka Tineke Strik objavila je da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt potvrdio svoj dolazak na sjednicu Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta 30. novembra.

Europarlamentarka je sredinom oktobra pojasnila kako će Schmidt doći u Brisel na zahtjev grupe parlamentaraca.

“Upravo potvrđeno. Visoki predstavnik u BIH će doći na sjednicu Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta 30. novembra. Ponovno mu upućem svoj poziv da povuče svoje amandmane na Izborni zakon. Promjene u Izbornom zakonu BiH trebaju ukinuti diskriminaciji, a ne i dalje ih učvršćivati”, istakla je Strik.

Parlamentarci iz Njemačke, Francuske i Nizozemske, njih 25, uputili su pismo u kojima se poziva OHR da povuče svoje odluke koje se odnose na izmjene izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

U svom pismu, parlamentarci su naveli kako su nezadovoljni Schmidtovom odlukom da nedugo nakon zatvaranja biračkih mjesta na Općim izborima 2. oktobra nametne izmjene Izbornog zakona, kao i izmjene Ustava FBiH, što je nužno za primjenu izmijenjenog Izbornog zakona.

Parlamentarci su pozvali visokog predstavnika da razmotri način na koji koristi bonske ovlasti, ističući da bi OSCE trebao dati mišljenje o nametnutim izmjenama Izbornog zakona.