Početna Politika Schmidt pozvao političke lidere, nametnut će tehničke izmjene Izbornog zakona

Schmidt pozvao političke lidere, nametnut će tehničke izmjene Izbornog zakona

18.03.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Visoki predstavnik Christian Schmidt sastao se sa austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom. Christian Schmidt Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Schmidt će liderima političkih stranaka saopštiti kako im daje rok od šest sedmica da se usaglase o izmjenama Ustava Federacije BiH, a u protivnom on će djelovati i nametnuti mjere kako je predviđeno u nacrtu odluka

Danas će biti održan hitan sastanak visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta s liderima sedam političkih stranaka iz Federacije BiH.

Tema sastanka, koji bi trebao početi u 13 sati, bit će izmjene Izbornog zakona.

Kako javlja N1, Schmidt će danas u 16:30 sati nametnuti tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, koje se tiču integriteta izbornog procesa, dok će ostale mjere koje je namjeravao proglasiti korištenjem Bonskih ovlaštenja, ostati na čekanju.

Schmidt će liderima političkih stranaka saopštiti kako im daje rok od šest sedmica da se usaglase o izmjenama Ustava Federacije BiH, a u protivnom on će djelovati i nametnuti mjere kako je predviđeno u nacrtu odluka. Ovo mjere uz ostalo se odnose i na popunu Federalnog doma naroda, cenzus od 3 posto.

Za N1 je potvrđeno kako su ključne zemlje Vijeća za implementaciju mira i visoki predstavnik uzeli u obzir negodovanje građana izraženo na protestima u Sarajevu, kao i protivljenje političkih stranaka zbog najave odluka koje je namjeravao proglasiti, pa je stoga odlučeno da se donošenje paketa mjera koje se tiču Ustava Federacije BiH prolongira.