Početna Biznis Sberbank smanjuje prisustvo u Evropi, ne zna se šta će biti sa...

Sberbank smanjuje prisustvo u Evropi, ne zna se šta će biti sa BiH

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sberbank planira optimizirati svoje poslovanje u evropskim zemljama, izjavio je u petak predsjednik uprave najveće ruske banke Herman Gref u intervjuu za ruski dnevni list Kommersant, ali nije naveo koje su to zemlje.

– Spremamo se za optimizaciju prisustva u Evropi, ali ne možemo objaviti u kojim zemljama – rekao je on odgovarajući na pitanje planira li Sberbank reducirati prisustvo u Europi.

Nije naveo ni koliko će evropskih podružnica biti obuhvaćeno optimizacijom, prenijela je ruska agencija Tass.

“Sberbank Europe”, sa sjedištem u Austriji, upravlja mrežom od osam banaka u sedam evropskih zemalja: Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Njemačkoj. Sberbank ima i podružnicu u Švicarskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U avgustu prošle godine potpredsjednik banke, šef međunarodnih operacija Igor Kolomeysky rekao je da banka ne planira dalju ekspanziju u inostranstvu i da će se fokusirati na razoj postojeće bankarske infrastrukure.

U BiH Sberbank posluje kroz dvije banke: Sberbank BH sa sjedištem u Sarajevu koja je prošle godine imala neto dobit od 7,1 milion KM, i Sberbank Banja Luka koja je lani ostvarila neto dobit od 3,7 miliona maraka, piše BiznisInfo.

S druge strane, matična banka, odnosno Sberbanka Rusija je u 2018. godini ostvarila neto dobit od 831,7 milijardi rubalja, odnosno oko 11,3 milijardi eura.

Ovo nije prvi put da Gref najavljuje smanjenje pristustva u Evropi.

Gref je u septembru 2017. rekao da banka planira napustiti niz evropskih zemalja zbog ozbiljnih poteškoća u poslovanju koje proizlaze iz silnog pritiska povezanoga sa sankcijama protiv Rusije.

– Trenutno optimiziramo naše poslovanje u Evropi, a iz niza zemalja ćemo otići. U Evropi je izuzetno teško poslovati pod sankcijama – rekao je tada Gref u intervjuu za TV kanal Rossia 24.

Osim toga, direktor Sberbank Group Sergei Gorkov je još 2015. godine izjavio da ova banka razmatra povlačenje sa manje važnih tržišta u Evropi, spomenuvši tada i BiH.

On je tada rekao da Sberbank vidi Slovačku kao malo tržište, i da će razmisliti da li da tu ostane, a da se to odnosi i na druge zemlje uključujući Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju, Srbiju i Mađarsku.

Nedugo nakon toga Sberbank je prodao svoj biznis u Slovačkoj.

ASHA prodaja vozila