Sazvali ste sjednicu na drugi dan Bajrama, to je sramota. Zar to nismo mogli obaviti prije dva tri dana, ili iduće sedmice – rekao je odbornik SDA Mesud Trnjani na početku sjednice Skupštine grada Prijedora.

On je pitao svoje kolege bosanske pravoslavce, kako bi se osjećali kad bi neko zakazao Skupštinu na drugi dan Božića.

Ipak, većina odbornika Bošnjaka je došla na sjednicu, jer je, kako poručuju tema kojom se danas bave od životne važnosti i ne može se odlagati.

U toku je hitna tematska sjednica posvećena rudarenju na području grada Prijedora, a direktan povod je pobuna mještana Bistrice, zbog priprema za otvaranje rudnika lignita u ovom selu.

Diskusija je burna, ali po svemu sudeći Bistričane podržavaju i stručnjaci sa Rudarskog fakulteta i odbornici i iz vlasti i iz opozicije.

I odbornika Trnjanina je podržalo skupštinsko rukovodstvo. Predsjednik Skupštine Igor Kneginjić se izvinio kolegama Bošnjacima, i poručio da se to neće ponoviti.

– Molim vas da razumijete da je ovo hitno, moramo djelovati, kako bi svi građani Prijedora sutra mogli živjeti u miru, suživotu i i zdravoj životnoj sredini – poručio je Kneginjić.

 

Srpskainfo